Det har länge varit känt att Volkswagen inte ser någon ersättare till plåtcabben Eos. Nu meddelas att produktionsstoppet bara är några månader bort.

Volkswagen har tre cabrioleter i sitt modellprogram. Det är en för mycket med tanke på att segmentet krymper allt mer i Europa. Den VW-modell som får stryka på foten är Eos som under förra året sålde i knappt 3 200 exemplar, ett tapp med 14 procent jämfört med året innan. Kvar i det taklösa modellprogrammet från Wolfsburg blir då Beetle Cabriolet och Golf Cabriolet.

Redan under 2012, ett år efter en uppdatering av modellen, fick vi erfara att det inte blir någon förlängning för Eos när nuvarande generation lämnar in. I måndags meddelade en talesperson för Volkswagen att ”efter nio år och ungefär 230 000 byggda exemplar stoppas Eos-produktionen i Portugal i maj/juni”.

Volkswagens fabrik i portugisiska Setubal kommer inte att arbetsmässigt ta någon direkt skada av nedläggningen. De omkring 3 500 personer som jobbar där har fullt upp med att bygga Scirocco, Sharan och Seat Alhambra. Dessutom ska Volkswagen de närmaste åren satsa miljardbelopp på fabriken.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer