Ny bil kan stjälas på 10 sekunder

Nyckellösa system i fokus när brittiska What Car? testar bilars inbrottsskydd. Resultat? Allt från idiotsäkert till fullbordad bilstöld på tio sekunder.

Tio sekunder. Så kort tid kan det ta att stjäla en modern bil. Brittiska What Car? har en lång tradition av att testa bilars stöldskydd (1998 i samarbetet med oss på Teknikens Värld) och i sitt senaste test fokuserar de på sju bilar i olika klasser. Man synar säkerheten rörande nyckellösa system med så kallad smart nyckel då många stölder i dag sker genom att kapa signalen mellan nyckel och bil.

Biltillverkare har olika system som ska förhindra detta. Audi, BMW, Ford och Mercedes har en teknik som känner av huruvida nyckeln är i rörelse när bilen låses upp medans Jaguar Land Rover har ett brett spektra av signaler som ska försvåra kapning. De nyckellösa systemen omfattar även start av bilens motor med en knapptryckning varför stöldtiden kortas än mer när tjuven väl kapat signalen. Flyter stölden på kan en bil med nyckellöst system kapas upp till 90 procent snabbare än en bil med traditionell nyckelteknik, enligt What Car?.

Nedan ser du resultatet av testet med det nyckellösa systemet påslaget respektive avstängt (detta kan i vissa fall göras manuellt). Noterbart är att DS system bara kan deaktiveras hos en återförsäljare samt att Land Rover Discovery Sport från 2018 inte har tidigare nämnda vidd av signaler.

”Tjuvarna” utgjordes av två specialister som fick i uppdrag att ta sig in i bilarna utan att skada dessa. Till sin hjälp hade de utrustning för att kapa signaler, få upp låsen samt koppla upp sig mot bilarnas datorer.

Resultat

Ta sig in i bilen/köra iväg. Mätt i sekunder.

Audi TT RS Roadster
System av: Ej möjligt/ej möjligt
System på: 5/5

BMW X3 (2018)
System av: Ej möjligt/ej möjligt
System på: 40/20

DS3 Crossback Ultra Prestige
Standardnyckel: 5/5

Ford Fiesta
System av: Ej möjligt/ej möjligt
System på: 40/20

Land Rover Discovery
Standardnyckel: 20/ej möjligt

Land Rover Discovery Sport (2018)
Standardnyckel: 10/20

Mercedes A-klass
System av: Ej möjligt/ej möjligt
System på: 30/20

I England och Wales stals det 106 000 bilar 2018 vilket kostade försäkringsbolagen en miljon pund (över elva miljoner kronor) per dag.

Brittiska Thatcham Research har tidigare gjort liknande test liksom tyska ADAC.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer