Suvar och crossover-modeller ligger i fokus hos biltillverkarna. Även hos Citroën, men de har en ny flaggskeppsmodell av sedansnitt på schemat.

Citroen har länge saknat ett flaggskepp. Modell C6 (på bilden ovan) lades ned 2012 och mellanklassaren C5 gick samma öde till mötes förra året.

Nu bekräftar det franska märkets vd Linda Jackson att en ny stor sedan har fått grönt ljus, vilken kan tyckas märkligt i dessa suv- och crossover-tider. Anledningen är inte bara att märket har en lång tradition av ”lyxlimpor” utan även att Kina är deras näst största marknad och där lever sedanen i högsta grad.

Linda Jackson understryker även vikten av att ha en heltäckande modellflora och att man nu inte längre kan förlita sig på syskonmärket DS som mer eller mindre står på egna ben.

citroen-cxperience

Konceptet Citroën Cxperience visades upp under Parissalongen 2016.

Det kommer dock inte att handla om en ny C5:a, understryker hon – en modellen som med Citroën-mått mätt är högst normal. Den nya sedanen kommer att sticka ut och bygga på märkets DNA när det kommer till  komfort och udda design. Samtidigt är det en balansgång då sedansegmentet är det mest konservativa av alla.

Även om få drag kommer att överföras till den nya bilen från 2016 års koncept Cxperience så kan den ses som en inspirationskälla. Om den kommer att ha ett namn som för tankarna till klassikern CX, tillverkad mellan 1974 och 1991, återstår dock att se.

Citroen CX testats i Teknikens Värld nummer 13/1983.

Citroên CX testades i Teknikens Värld nummer 13/1983.

När den nya modellen kan stå klar är osäkert men tidigare i år har det bekräftats att en efterträdare till C5 ska stå klar 2020. Det skulle mycket väl kunna röra sig om samma bil.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer