Porsche satsar på en ny svensk racingserie till nästa säsong. Porsche Sprint Challenge Scandinavia ska vara ett seriöst, men ekonomiskt överkomligt steg in i racingvärlden. Enligt Porsche själva riktar den nya serien in sig på ambitiösa talanger och avancerade trackday-förare.

Svensk racing står, som det mesta i sportväg, stilla. Men det hindrar inte Porsche från att lansera sin nya racingserie inför 2021 redan nu, med ett format mycket likt det existerande GT4-reglementet som redan körs i Sverige. Tre olika Porsche-modeller får delta i serien: 718 Cayman GT4 Clubsport, Cayman GT4 Clubsport (981) samt 911 GT3 Cup (997). Bilarna balanseras sinsemellan med vikter för att göra det så jämnt som möjligt. Men till skillnad från GT4 är det endast en förare per bil i Porsches nya serie.

Det planeras bli fyra till fem racehelger, samtliga kommer köras tillsammans med Carrera Cup – den serie som blivit Sveriges högsta racingklass i och med problemen inom STCC. Under varje racehelg körs preliminärt två 20-minutersrace i Sprint Challenge Scandinavia. Men Porsche öppnar också för att det kan köras längre lopp vid speciella Porsche-events.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia

Foto: Porsche Sverige

Porsche Sprint Challenge Scandinavia är öppen för 718 Cayman GT4 Clubsport och Cayman GT4 Clubsport (981) samt 911 GT3 Cup (997). För att utjämna bilarnas prestandanivåer och skapa förutsättningar för tät och intensiv racing med fokus på förarprestationen används vikthandikapp, även kallat balance of performance.

Att Porsches nya serie kommer konkurrera med GT4 Scandinavia är givet. Och konkurrens inom racingen i Sverige har sällan gynnat den stora bilden. Men med Porsches nya serie som går hand i hand som en lillebror till Carrera Cup är helhetspaketet attraktivt, inte minst för talanger som vill klättra i karriärstegen. För Porsche är duktiga på att lyfta fram och hjälpa unga talanger.

– Vi har en brinnande passion för racing och fortsätter att satsa hårt på svensk och skandinavisk motorsport, säger Raine Wermelin, vd för Porsche Sverige.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia

Foto: Porsche Sverige

”Porsche Sprint Challenge Scandinavia är vår plantskola för nästa generation elitförare. Serien erbjuder samtidigt en spännande väg in i den seriösa racingvärlden för våra mest passionerade kunder”, säger Raine Wermelin, vd för Porsche Sverige.

Raine säger även att den nya racingserien ska kunna köras med enklare medel.

– Det här är inte en lika superseriös serie som Carrera Cup, utan ska ses som ett naturligt steg från karting, trackdaykörning eller annan racing vidare till Carrera Cup.

Porsche har planer på att smygstarta Porsche Sprint Challenge Scandinavia redan i höst när Carrera Cup gästar Norge och Rudskogen 11-12 september.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer