Ny säkrare väg mellan Göteborg och Stockholm redo att invigas

För första gången blir vägsträckan mellan Göteborg och Stockholm helt mötesfri. Det är inte E20 som blir säkrare utan den sydligare vägsträckan som utgörs av väg 40 och E4.

Lördagen den 17 oktober invigs en ny, knappt två mil lång motorvägssträcka på väg 40 vid Ulricehamn. Framöver blir det alltså möjligt att köra sträckan mellan Göteborg och Stockholm utan att få möte (mitträcke separerar vägbanorna). Det har tidigare inte varit möjligt.

I och med den nya motorvägssträckan väster och förbi Ulricehamn anses väg 40 väster om Jönköping i kombination med E4 öster om Jönköping vara det säkraste alternativet mellan landets två största städer. Av den anledningen har Trafikverket skyltat om i bland annat Göteborg där väg 40 och E4 lyfts fram som huvudalternativet medan E20 anses vara en alternativ resväg.

E20 norr om Vättern har lägre standard, många partier med hastighetsbegränsning på 80 km/h samt är inte mötesfri vissa sträckor. Dessutom är den ungefär 1,4 mil längre. Anledningar som gör att fler kommer att välja den sydligare och säkrare vägsträckan. Men E20 ska rustas upp och göras mötesfri även den, men det projektet är inte klart förrän om tio år.

ny-sakrare-vag-mellan-goteborg-och-stockholm-redo-att-invigas-196853

Foto: Google Maps


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer