Nya Astra ska byggas i Storbritannien – men Brexit avgör

Tillverkningen av modellen Astra flyttar hem till Tyskland men PSA vill även att nästa generation ska tillverkas i Storbritannien. Brexit kan dock sätta käppar i hjulet.

PSA-koncernen har nu gjort klart var nästa generation Astra ska byggas: hemma i Rüsselsheim och i brittiska Ellesmere Port – där dagens Astra byggs liksom i polska Gliwice.

PSA understryker dock att det förutsätter att ett handelsavtal mellan Europeiska Unionen och Storbritannien, som ju lämnar unionen, kommer till skott. Två fabriker i Europa ska bygga kommande Astra, en modell som i dag säljs med både Opel- och Vauxhall-emblem.

LÄS MER: PSA ska växa med 50 procent

Fabriken i Ellesmere Port, med cirka 1 100 anställda, har tidigare i år pausat i produktionen på grund av ”Brexit” och det är redan klart att 241 tjänster kommer att försvinna under året. 2017 gick man ner från tre till två skift på fabriken.

I Ellesmere Port har tillverkat Vauxhall-bilar sedan 1964, första modell var Viva som delade teknik med Kadett A. Astra är i dag den enda bilmodell som tillverkas i fabriken.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer