En ny generation Av A4 har tittat fram. Får vi vänta fem år på RS-versionen, precis som vid förra generationsväxlingen? Det verkar inte så. V8 kan vi glömma.

I slutet av förra månaden presenterade Audi nya A4 generation B9. Vad många nu går och väntar på, utöver själva marknadslanseringen, är S- och RS-versionerna. Just sistnämnda, RS4 Avant, fick vi vid generationsskiften mellan B7 och B9 vänta nästan fem år på. 2007 kom A4 B8, 2012 kom RS-versionen.

Enligt Quattro GmbH-chefen Heinz Hollerweger, som har pratat med amerikanska Car and Driver, kommer nya RS4 Avant relativt tidigt i nya A4:ans produktionscykel. Exakt vad det innebär vet vi inte, men några fem år låter det inte som.
Nya S4 kommer under 2016, så kanske under 2017, alltså om två år.

Audi RS4 Avant 2013

Foto: Mattias Rabe

Generation B8, den senaste, av RS4 Avant. Foto: Mattias Rabe

Audis prestandadivisions chef berättade också att V8-motorn, som i dagens generation ger 450 hästkrafter utan överladdning, skrotas till förmån för en sexcylindrig maskin med turboladdning. Den ska leverera med än 420 hästkrafter (RS4 B7 används som måttstock i uttalandet eftersom RS4 B8 inte såldes i USA). Om det blir mer än senaste RS4-generationen återstår alltså att se. Audi lägger inte lika stort fokus på hästkrafter längre utan tänker mer som BMW på vikt och andra köregenskapspåverkande faktorer. Detta i en tid då Mercedes C-klass bjuder på 510 hästkrafter, lika mycket som Alfa Romeo gör med sin nya Giulia.

Det blir alltså bara en RS4 Avant, ingen sedan, precis som med senaste generationen. Den som söker en sedan får i stället vända sitt intresse till RS5 Sportback.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer