Nya Audi S6 och S7 officiella – bara diesel, ingen bensin

Nu presenteras de första Audi Sport-modellerna av nya A6 och A7. Här är S6, S6 Avant och S7 Sportback – en ny TDI-dieseltrio som är tänkt att locka med mycket kraft och låg förbrukning.

Audi satsar hårdare än någonsin på dieselmotorn. Nyligen presenterades nya SQ5 i TDI-utförande och när det nu är dags för trion A6, A6 Avant och A7 Sportback att bli sportigare är det återigen dieseltekniken som får stå i fokus. Nya S6, S6 Avant och S7 Sportback har alla, i motsats till tidigare generationer, fått TDI-beteckningen.

Faktum är att det är samma drivlinesystem som i SQ5 TDI men med en liten, liten skillnad. Maxeffekten i S6 TDI, S6 Avant TDI och S7 Sportback TDI uppgår till 349 hästkrafter, två fler än i SQ5 TDI. Maxvridet är däremot detsamma, det vill säga 700 newtonmeter.

Audi S6 TDI 2020

Drivlinan
Hjärtat i drivlinan är en V6 TDI-maskin på 3,0 liter som får extra snurr via ett turboaggregat och en elektrisk kompressor som i sin tur är en del av mildhybridsystemet på 48 volt som även utgörs av en remdriven startmotor/generator, en så kallad BAS (Belt Alternator Starter), som är kopplad till vevaxeln. Energin som behövs för att driva de elektriska komponenterna, som inte bara ger extra knuff utan också sänker förbrukningen en aning, lagras i ett 10 Ah-batteri av litiumjontyp. Batteriet är placerat under bagagerumsgolvet, en bit ifrån 12-voltsbatteriet.

Audi S7 Sportback TDI 2020

Prestandan
Audi S6 TDI, det vill säga sedanversionen, gör 0-100 km/h på 5,0 sekunder. Det är aningen långsammare än gamla S6 som gjorde 0-100 km/h på 4,4-4,6 sekunder beroende på karossform. S6 Avant TDI tar 5,1 sekunder på sig att komma upp till 100 km/h, samma tid gäller för S7 Sportback TDI. Toppfarten hos samtliga modeller är begränsad till 250 km/h.

Förbrukning och utsläpp
Förbrukningen enligt korrelerade NEDC-värden, det vill säga beräknade WLTP-körcykeln som grund, är för S6 TDI 0,62-0,63 liter per mil vilket motsvarar 164-165 gram koldioxid per kilometer. För S6 Avant TDI och S7 Sportback TDI är siffrorna 0,65 liter per mil och 170-171 gram per kilometer (högre siffran gäller kombin).

Audi S6 TDI 2020

Priser
Några svenska priser finns inte för nya prestandatrion, som inom kort kommer att toppas av nya RS-modellerna (ryktas om att sedanen kommer tillbaka), men däremot har Audi i Tyskland presenterat sina ingångspriser. S6 TDI kostar från motsvarande 798 000 kronor medan S6 Avant TDI börjar på 824 000 kronor och S7 Sportback TDI på 863 000 kronor.

Utvandra för bensin
Du som känner dig sviken av Audi för att de har satsat på dieselmotorer i nya S6 och S7 kanske ska se det som en anledning till att emigrera till USA, Asien eller Mellanöstern. På dessa marknader kommer Audi nämligen inte att sälja S6 och S7 TDI utan S6 och S7 TFSI. Då handlar det om en 2,9 liter stor bensindriven V6-motor som med hjälp av samma typ av mildhybridteknik och elektrisk kompressor når upp till 450 hästkrafter och 600 newtonmeter.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer