Spionbilder på nästa generation BMW 1-serie är inte mycket att hänga i julgranen, vi har nämligen sett den flera gånger förut. Skillnaden denna gång är att vi tydligt får se modellens helt nya instrumentbräda, plus lite till.

I ett par års tid har vi sett nya BMW 1-serie rulla omkring maskerad. Vi har även visat er den på bild. Så vad är då så spännande med denna nya omgång bilder? Maskeringen är ju i princip densamma som den var våren 2017. Det stämmer, men för första gången har vår spionkamera kunnat fokusera på interiören som testpersonalen missade att täcka över när vår man på plats kom nära bilen. Detta trots att BMW-emblemet på ratten har bytts ut mot texten ”Interieur abdecken!!!”, det vill säga ”täck interiören!!!”.

BMW 1-serie 2020

Foto: CarPix

Det första som slår oss är instrumentbrädans och mittkonsolens utseende. Det är mer eller mindre identiskt med hur det ser ut i nya 3-serie. Till och med ratten är densamma. Knappar och reglage har samma utformning och placering. Armstödet på förlängningen av mittkonsolen ser dock ut att vara lite annorlunda och instrumenteringen i mätarhuset är av enklare snitt än det BMW Live Cockpit-utförande som 3-serie hittills visat upp.

Dörrhandtagen, det vill säga de man använder för att öppna dörrarna, är även de identiska men de stora dörrhandtagen, som man tar tag i när man stänger dörrarna, har en annan och mindre flack utformning. Här ser vi också ett helt nytt tilltag, dörrsidornas dekorlister har nämligen lysdioder invävda. Det ser dock ganska prototypaktigt ut, inte som en färdig produkt som – om den blir verklighet – förmodligen hamnar i tillvalslistan.

BMW 1-serie 2020

Foto: CarPix

Framhjulsdriven
Vad gäller själva bilen finns det egentligen inte mycket att säga som inte redan är sagt. Men vi kan påminna om att nya 1-serie byter till UKL-plattformen som i olika konstellationer redan används till Mini, BMW 2-serie Active och Gran Tourer, X1 samt kinesiska 1-serie Sedan. Samtliga nämnda modeller är framhjulsdrivna, nya 1-serie kommer också att driva på de främre hjulen – så länge det inte rör sig om en fyrhjulsdriven xDrive-modellversion.

Tredörrarsvarianten försvinner. 1-serie i femdörrarsutförande tar över helt och hållet, om nu inte BMW tänker om och väljer att lansera en sedanmodell. Den sedan som säljs i Kina i dag lär inte plockas hit då den skiljer sig för mycket från femdörrarsversionen som förmodligen presenteras i sommar och har publik premiär på bilsalongen i Frankfurt i september.

PROVKÖRNING: Nya BMW 3-serie


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer