Nya BMW 2-serie Active Tourer ute på tur

Det börjar bli dags för en ny generation BMW 2-serie Active Tourer. Nu har tre prototyper synts till bland bergen på gränsen mellan Tyskland och Österrike.

Det hela började på bilsalongen i Paris hösten 2012. BMW presenterade där Concept Active Tourer, en kompakt MPV med något ”så hemskt” som framhjulsdrift. På den tiden var det otänkbart med en framhjulsdriven bil från Münchens biltillverkare.
I början av 2014 presenterades produktionsversionen – 2-serie Active Tourer, en 434 centimeter lång familjefraktare med just framhjulsdrift. Ett år senare var det dags för drygt två decimeter längre 2-serie Gran Tourer att göra entré, ett alternativ för den som söker upp till sju sittplatser.
Hösten 2015 blev 2-serie Active Tourer laddhybrid och under våren 2018 lanserades ansiktslyfta versioner av både 2-serie Active Tourer och 2-serie Gran Tourer. Det är ungefär där vi är i dag, fast två år senare.

BMW 2-serie Active Tourer 2021

Foto: CarPix

En ny generation 2-serie Active Tourer är på ingång, och den korta modellversionen ser ut att denna gång få möta världen på egen hand. Det har länge pratats om att 2-serie Gran Tourer inte får någon ny chans.
På våra nya spionbilder, som du ser här, noterar vi att det är endast Active Tourer-varianten som rullar på alpvägarna. Hela tre prototyper har fångats på bild av vår spionfotograf.

BMW 2-serie Active Tourer 2021

Foto: CarPix

Bilarna är tungt maskerade vilket gör det svårt att se vad vi exakt har att vänta oss vid lanseringen under 2021. Men känslan, efter att ha studerat bilderna en stund, är att modellen växer en aning, och förmodligen är det anledningen till varför 2-serie Gran Tourer får stryka på foten. Dock tveksamt om det ryms sju sittplatser i bilen, trots att de bakre takstolparna och sidofönstren är aningen mer utsträckta än i dag.

BMW 2-serie Active Tourer 2021

Foto: CarPix

Några detaljer som syns genom maskeringen är de nya ytterbackspeglarna som på nya generationen sitter på respektive dörrplåt i stället för uppe i fönsterhöjd, och helt ny utformning av baklucka och bakre stötfångare. Fronten är svår att avslöja genom folieringen, men vi kan nog föreställa oss större njurar, dock inte i klass med nya 4-serie, långt ifrån.

BMW 2-serie Active Tourer 2021

Foto: CarPix

Notera den väldigt lilla och korta växelväljaren. Något som allt fler bilmodeller har börjat med ganska nyligen.

Vår spionfotograf har även lyckats fotografera delar av nya 2-serie Active Tourers instrumentering, som förvisso är ganska hårt maskerad även den. Men det är tydligt att skillnaderna mellan dagens och kommande generation blir stor, med bland annat en helt ny mittkonsol, en slankare instrumentbräda och två sammanfogade skärmar som utgör dels förarinstrumenteringen och dels infotainmentsystemet. Avsaknaden av knappar och vred, exempelvis för luftkonditionering och radio, får ses som ett bevis på att BMW går mer mot styrning via skärm – och röststyrning.

BMW 2-serie Active Tourer 2021

Foto: CarPix

Det mesta kommer att styras via skärmar, och med rösten. Knappar och vred ser ut att försvinna.

BMW 2-serie Active Tourer kommer även framöver att vara plattformssyskon till Mini. Det handlar alltså om UKL-plattformen som kan hantera bensin- och dieselmotorer samt laddhybridvarianter.

Någon gång under 2021 börjar färdigutvecklade 2-serie Active Tourer generation två rulla ut på vägarna.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer