Det är inte riktigt dags än men ändå kan vi visa er bilder på nya BMW X4 – helt naken, utan någon som helst maskering!

BMW X4, gamla X3:ans slankare och sportigare syskon, har funnits till försäljning i tre år. Några ytterligare tre, fyra år blir det inte då denna första generation av X4 inte följer standardmallen för hur länge en bilgeneration lever. När X4:an (F26) kom var den redan gammal då den baserades på fyra år gamla X3 (F25, det vill säga generationen som kom 2010 och som försvann 2017). En ny X3-generation presenterades för bara några månader sedan, full med ny teknik och baserad på BMW:s senaste moduluppbyggda plattform CLAR (Cluster Architecture). För att hänga med i svängarna, konkurrenterna ligger ju inte på latsidan, måste X4, som var först ut i segmentet och därmed en stilbildare, förnyas. Och det är just vad som är på gång.

BMW X4 2019

Foto: CarPix

Bilderna du ser här är dagsfärska spionbilder från Spartanburg i South Carolina, det vill säga tagna i anslutning till BMW:s fabrik där merparten av X-modellerna byggs. Fabriken är för övrigt BMW:s största, större än ”moderfabriken” i München.
Rent instinktivt tror kanske ögat att det är en ”ny Mercedes GLC Coupé” som visar upp baken. Formen på bakluckan gör sitt, så även bakljusen som är betydligt smalare än i dag. Men emblemet visar tydligt att det är en BMW X4 det rör sig om och om man nu skulle få för sig att tro att emblemet är fejk så räcker det att studera bakljusens grafik – tydligt BMW. Är man fortfarande osäker så titta på fronten – Mercedes har så vitt vi känner till aldrig haft BMW-njurar i nosen.

BMW X4 2019

Foto: CarPix

Nya X4 visar upp en mer utdragen takprofil och helhetsintrycket är att nya generationen, som för övrigt har internbeteckningen G02 (nya X3 har G01), inte upplevs lika kompakt som i dag. Känslan är att taket är lägre placerat än på dagens modell och den mindre bakrutan verkar avslöja att det den känslan är korrekt.

BMW X4 2019

Foto: CarPix

Vad gäller motorerna ser vi klart och tydligt på bilderna att nya X4-generationen bjuder på åtminstone en stor nyhet – M Performance-modellvarianten X4 M40d. Någon sådan finns inte i dag. M40d kommer att vara bestyckad med BMW:s nya dieselsexa med inte mindre än fyra turboaggregat. Maskinen används redan i 750d xDrive där den ger 400 hästkrafter och 760 newtonmeter. I X4 M40d ska vi inte förvänta oss samma effektuttag men sannolikt blir det norr om 300-strecket.
På bilderna ser vi också nya X4 M40i, även den en M Performance-modell. I dagens X4 M40i bjuder den raka turbosexan på 360 hästkrafter. I nya generationen skruvas effekten antagligen upp mot 400 hästkrafter.

M Performance-modellerna i all ära, men det är de fyrcylindriga varianterna som kommer att utgöra grundutbudet och som tilltalar de flesta köparna. Möjligtvis får vi även se en laddhybridvariant.

Någon gång nästa år presenteras nya BMW X4, då som årsmodell 2019.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer