Chevrolet och ryska AvtoVAZ fortsätter sitt joint venture-äventyr genom att ta fram en ny generation Niva. Inte Lada Niva utan Chevrolet Niva.

Chevrolet Niva är ingen ny bil. Modellen har funnits sedan 1998 som en produkt sprungen ur samarbetet mellan GM och AvtoVAZ (mest kända för Lada). Joint venture-företaget heter således GM-AvtoVAZ – enklare kan det inte bli.

Chevrolet Niva är en vidareutveckling av världens kanske enklaste och ett av de dugligaste terrängfordonen som världen någonsin skådat – Lada Niva. Hur mycket Lada Niva som finns i nya Chevrolet Niva återstår att se. Bilen är i alla fall ritad av GM-designern Ondrei Koromaz, som inte är ryss utan tjeck. Han ritade även den Niva-konceptbil som visades upp i Moskva förra sommaren.

Det blir förmodligen endast ett motoralternativ till nya Chevrolet Niva, som blir en enkel konstruktion i enlighet med den rätta Niva-andan. Motorn sägs komma från PSA-koncernen, vara på 1,8 liter och leverera 135 hästkrafter till antingen framhjulen eller alla fyra hjulen via en femväxlad manuell låda.

Försäljningen väntas starta i Ryssland nästa år. Andra delar av världen får förmodligen ta del av nya Chevrolet Niva något senare.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer