Nya Duster visar sitt släktskap tydligt men inte en plåtbit är ärvd från föregångaren. Premiären sker i Frankfurt.

Lyx och glamour. Jo, visst presenteras en hel del bilar utöver det vanliga på bilsalonger typ den i Frankfurt som nu står för dörren. Men även den sparsmakade vardagen. Som Dacia Duster, en budget-suv som debuterade 2010 och som nu, efter att ha sålts i över en miljon exemplar, kommer i en ny generation.

Nya Duster går i upptrampade spår och vid en snabb betraktelse av de bilder som har blivit tillgängliga innan avtäckningen som sker klockan 11.10 den 12 september ses en bil som är förvirrande lik föregångaren. Mycket på grund av att grillens form och mönster är lik de uppdateringar som gjordes på bilen 2013. Även den karaktäristiska fönsterlinjen på sidorna känns väl igen.

Dacia Duster 2018

Framtill märks främst en ny stötfångare med uppdragen hasplåt i plast av proportioner likt en kängurufångare. Framflyglarna har fått horisontella plastlister smyckade med gälar och emblem. Baktill hittar vi nya plåtveck som samsas med ljuskällor som liknar de hos Jeep Renegade, om än på sniskan. Dacia poängterar tydligt att det handlar om fyra fyrkanter vilket är Dacias signum när det gäller baklampor. Alla ändringar kan ses i klippet nedan.

Nya Duster bygger på samma plattform som tidigare men ska inte ha en plåtbit gemensamt med föregångaren. Bland annat har vindrutan flyttats 100 millimeter framåt för att ge mer plats i kupén.

Bilder på inredningen och tekniska data finns i dagsläget ej men lär presenteras vid avtäckningen.

Duell Bentley Dacia

Foto: Emmy-Lie Vilsson

En Bentley Bentayga eller 22 Dacia Duster. Mikael Stjerna har svårt att välja.

Lyx och glamour, förresten. Det är inget nytt för Duster. I alla fall inte i Teknikens Värld. I nummer 5/2017 ställde vi modellen mot lyxiga Bentley Bentayga. För priset av en sådan fick du 22 Duster.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer