Nya Ford Focus är rykande het, den presenterades ju för bara en vecka sedan. Hetare ska den dock bli. Vår spionfotograf fotade en ”hot version” av nya Focus utanför Nürburgring i dag. Nya Focus ST? Möjligt. Nya Focus RS? Kanske, men förmodligen inte.

En ny generation Ford Focus innebär alltid väntandes tider – efter ST- och RS-versionerna. Nya Focus hade premiär förra veckan och uppvisade en kavalkad av nya linjer och tekniska förbättringar. Men inte ett ljud om prestandan. Vi förstår varför, för när ordet prestanda kombineras med namnet Focus i en och samma mening brukar det vanligtvis röra sig om två bokstavskombinationer som får det att vattnas i många munnar.

Vår spionfotograf lyckades i dag fotografera Ford Focus vid sidan om Nürburgrings berömda asfalt. Det handlar inte om någon standard-Focus, det ser vi tydligt när vi granskar detaljerna. Bromsarna ser grövre ut, frontens nederdel verkar vara något maffigare, dubbla separerade ändrör i baken och – framför allt – en betydligt större takvinge än vad standardbilen har.

Ford Focus ST/RS 2019/2020

Foto: CarPix

Den maskerade bilen ser för mesig ut i fronten för att vara RS-versionen, därför tror vi mer på att det handlar om nya Focus ST. Men samtidigt är takvingen stor nog för RS-versionen och de båda hålen i bakre stötfångaren för avgaspuffrorna är stora nog för att platsa på en ny Focus RS. Å andra sidan, bromsarna ser även de lite för klena ut för att passa en Ford med RS-emblem.

Ford Focus ST/RS 2019/2020

Foto: CarPix

Är det ST-varianten vi ser här är en världspremiär inte långt fram i tiden. Då kommer den sannolikt presenteras med en 1,5-liters turbomaskin på 260 hästkrafter eller däromkring (250 hk har dagens Focus ST). En dieselvariant kommer också, precis som nuvarande generation gjorde, men då med färre hästkrafter (185 hk i dagens).

Är det RS-versionen vi ser är det en riktig ”dräpare” i ”stora GTI-klassen” vi tittar på. Den ligger lite längre fram i tiden, runt 2020, men då sägs den komma med över 400 hästkrafter då dagens 2,3-litersmaskin med turbo elektrifieras. I dag levererar den 350 hästkrafter – till alla fyra hjul.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer