Två nya koncept från Jaguar har avslöjats på alternativ väg. Koncepten C-XJ och C-XE har kommit till allmänhetens kännedom sedan Jaguar har registrerat namnen hos det brittiska patentverket. Ett av koncepten kan vara en ny 911-utmanare.

Det verkar som att den brittiska katten har en hel del på gång. Enligt det brittiska patent- och registreringsverket har Jaguar nyligen registrerat namnen C-XJ och C-XE. De som kan sin Jaguar-historia förstår genast att det rör sig om två konceptbilar, den nya modellen XF föregicks ju som bekant av konceptet C-XF. C-XJ är egentligen ingen större överraskning. Det är ingen hemlighet att Jaguar jobbar på att ta fram en ersättare till lyxlimpan XJ och konceptet C-XJ kommer att ge oss en förhandsglimt av hur nya XJ ser ut. Lanseringen av nästa generation XJ spås vara schemalagd till någon sent nästa år.

Desto fler frågetecken cirkulerar kring namnet C-XE. För tillfället finns det två mycket intressanta teorier. Det flitigast förekommande ryktet säger att det är en ny sportbil som gömmer sig bakom namnet. Det har tidigare spekulerats i att Jaguar är på väg att släppa en Porsche 911-utmanare med namnet F-Type. Redan år 2000 visades F-Type Concept, och spekulerandet satte genast fart. Att den nye indiske ägaren Tatas ägare Ratan Tata har sagt sig vara positivt inställd till en produktionsbil baserad på konceptet har satt ytterligare fart på ryktena. Sedan namnet C-XE blev känt har ryktena dock ändrats något. Namnet på den nya bilen tros bli XE och den spås bli något av en mindre XK. De främsta rivalerna blir sannolikt BMW Z4, Porsche Boxster och kanske till och med Porsche 911. Ett annat, inte lika spännande rykte, säger att C-XE i själva verket är X-Types ersättare. Hur det än blir lär svaren på våra frågor komma inom en inte alltför avlägsen framtid.

Bilen på bilderna är Jaguar C-XF.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer