I helgen är det premiär för Ceed Sportswagon hos de svenska Kia-handlarna. Från 190 300 kronor kostar kombiversionen av nya Ceed. Vi har dessutom kört modellen, en provkörning vi berättar mer om här.

Sju och en halv månad efter världspremiären på bilsalongen i Genève är det nu äntligen dags för nya Kia Ceed Sportswagon att marknadslanseras. I helgen, 20-21 oktober, är det nämligen premiär hos de svenska Kia-handlarna. Priset börjar på 190 300 kronor, 10 400 kronor upp jämfört med femdörrars halvkombiversionen av nya Ceed (som alltså börjar på 179 900 kronor).

Kia Ceed Sportswagon 2019

Nya Ceed Sportswagon är 9,5 centimeter längre än sin föregångare och mäter därmed 460 centimeter från främre till bakre stötfångare. Hjulbasen på 265 centimeter är däremot densamma.
De interiöra utrymmena har blivit bättre och då framför allt bagageutrymmet som har vuxit med 97 liter till totalt 625 liter (med uppfälld baksätesrygg). Därmed knäcker Ceed Sportswagon konkurrenter som exempelvis Volkswagen Golf Sportscombi och Skoda Octavia Combi, men även kombibilar som är ett par storleksklasser större, exempelvis nya Audi A6 Avant, BMW 5-serie Touring och Volvo V90.
När baksätets ryggstöd, som i standardutförande delas enligt 60/40-principen, fälls ryms hela 1 694 liter.

Kia Ceed Sportswagon 2019

Två motorer finns till Ceed Sportswagon vid lanseringen, båda bensinmotorer med partikelfilter varav den större varianten går att kombineras med antingen manuell växellåda eller dubbelkopplingslåda. Lilla motorn finns bara med manuell låda. Oavsett motor är det framhjulsdrift som gäller.
Till våren 2019 lanseras ett dieselalternativ.

Kia Ceed Sportswagon 2019

I grundutrustningen ingår bland annat pekskärm på sju tum, backkamera, eluppvärmd ratt, klimatanläggning med två zoner, kollisionsvarnare och autobroms, trötthetsvarnare, filhållningsassistent, helljusassistent, 17-tumsfälgar och sju års nybilsgaranti.

För den som vill lyxa till det lite finns Advance Plus-paketet som innehåller bland annat tredelat baksäte (40/20/40), eluppvärmda ytterplatser i baksätet, interiöra detaljer i matt aluminium och blanksvart, navigation med skärm på åtta tum och dödavinkeln-varnare.

Priserna ser ut som följer:

  • Ceed Sportswagon 1,0 T-GDi 120 hk 6-vxl manuell kostar från 190 300 kronor.
  • Ceed Sportswagon 1,4 T-GDi 140 hk 6-vxl manuell kostar från 199 900 kronor.
  • Ceed Sportswagon 1,4 T-GDi 140 hk 7-vxl DCT kostar från 214 900 kronor.
Robin Törnros i nya Kia Ceed Sportswagon

Foto: Patrik Lindgren

Robin Törnros bakom ratten i nya Kia Ceed Sportswagon.

Tre snabba från provkörningen

Robin Törnros har varit iväg och kört nya Kia Ceed Sportswagon. Hur den upplevs ska han nu berätta…

– Först och främst slås jag av den betydligt trevligare och bättre planerade förarmiljön än vad föregångaren kunde erbjuda.

– Styrningen är bra och den är trevlig att ratta på kurviga landsvägar, även om den där lilla spetsen som man ibland eftersöker inte riktigt finns där. Jag misstänker att den hittas i nya Kia ProCeed, något ska ju skilja modellerna åt.

– Komforten är högre än i föregångaren, vägens ojämnheter sväljs på ett bra sätt av stötdämparna.

– Jag kör 140-hästarsmotorn med DCT-dubbelkopplingslådan. Den bjuder på bra med kraft och ger en tystare gång än vad trecylindriga 1,0 T-GDi-motorn lyckas med.

– I Teknikens Värld nummer 24/2018 kommer jag att berätta mycket, mycket mer om nya Ceed Sportswagon, så missa inte det!


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer