Första generationen CX-5 blev ett lyckokast för Mazda och det ska mycket till för att andra generationen inte ska fortsätta i samma stil. Nya CX-5 har premiär i Genève i mars.

Nya Mazda CX-5 hade premiär i Los Angeles i mitten av november i fjol och nu i februari är det säljpremiär i hemlandet Japan. Vi européer är inte riktigt lika högt prioriterade eftersom modellen inte ens har visats på vår kontinent, men i mars är det äntligen dags, närmare bestämt på bilsalongen i Genève som börjar ungefär en vecka in på månaden. Först därefter börjar det bli aktuellt att rulla ut den till de europeiska Mazda-handlarna.

Nya generationen har mycket skarpare former än dagens. Linjerna är inte helt olika de som lillebror CX-3 visar upp, om än med vissa skillnader. Exempelvis har CX-3:ans böljande nedre fönsterlinje inte tagit plats hos storebror, på gott och ont.

Mazda CX-5 2017

Interiören är ett stort lyft jämfört med hur det ser ut i utgående generationen. Den tjocka instrumentbrädan har ersatts med en mer sober variant med designade ventilationsgaller och en fristående, i stället för integrerad, infotainmentskärm.

Storleksmässigt är nya generationen likvärdig den gamla men volymmässigt är den nya rymligare, bland annat i bagageutrymmet.
Körglädje är något som Mazda ska ha prioriterat vid utvecklingen av denna andra generation, så även ljudnivån i kupén vilket Mazda många gånger tyvärr har svårt med.

Mazda CX-5 2017

Vilka motorer som är aktuella i den europeiska versionen av CX-5 är oklart. I USA och Japan erbjuds kunder två olika bensinalternativ samt ett dieselalternativ.
Vad som däremot är känt är att CX-5 får Mazdas senaste inom aktiv och passiv säkerhet, teknik som de samlar under namnet i-Activesense.

Om en dryg månad har vi mer fakta att bjuda på, kanske även svenska prisuppgifter.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer