Nya Opel Corsa som elbil heter Corsa-e och är nu presenterad. Med en 136 hästkrafter stark elmotor, samma som i Peugeot e-208, när man 33 mils körning enligt WLTP.

För ett par dagar sedan läckte ett antal bilder på nya Opel Corsa i elektrisk skrud ut på nätet. Nu har Opel valt att släppa både bilder och information om elbilen som har fått modellbeteckningen Corsa-e, elva dagar för den stora världspremiär som det tidigare har pratats om.

Det rör sig om sjätte generationen Opel Corsa, och eftersom den tyska biltillverkaren föredrar bokstäver före siffror är det alltså Corsa F (generation F) vi tittar på här. Och elbilsversionen Corsa-e ska inte blandas ihop med Corsa E som är generationsbeteckningen på den nu utgående Corsa-generationen.

Opel Corsa-e 2020

Sedan 1982 har Opel Corsa sålt i omkring 13,2 miljoner exemplar. En populär småbil helt enkelt.

Siffrorna vi nu kommer att rabbla upp är i nästan samtliga fall identiska med de siffror som presenterades med nya Peugeot 208 Electric (e-208 som den också benämns). Anledningen är inte att Opel har kopierat fransmännen, utan att fransmännen (PSA-koncernen) numera äger Opel sedan ett par år tillbaka. Nya Corsa är tekniskt sett en syskonbil till nya Peugeot 208, de delar på den nya CMP-plattformen som i elektriskt utförande heter e-CMP.

Corsa-e har en elmotor som är placerad under motorhuven, denna maskin utvecklar 100 kilowatt, det vill säga 136 hästkrafter. Maxvridet uppgår till 260 newtonmeter. Prestandan ligger på topp utan att vara extrem – 0-100 km/h går på 8,1 sekunder och mer intressant kanske 0-50 km/h är, den accelerationen tar 2,8 sekunder.

Opel Corsa-e 2020

Notera placeringen av laddluckan. På så vis är det inte helt enkelt att ta Corsa-e för en elbil.

De i golvsturkturen placerade battericellerna har en total lagringskapacitet om 50 kWh som ska kunna snabbladdas upp till 80 procent av sin kapacitet på 30 minuter. När batterierna är fulladdade ska det räcka till 33 mils körning enligt den nya, mer korrekta WLTP-körcykeln. Som tidigare nämnt är samtliga siffror identiska med Peugeot e-208, bortsett från räckviddssiffran som är en mil längre (34) hos den franska bilen.

Opel Corsa-e 2020

Foto: David Parsons

Nya Corsa i detta femdörrarsutförande mäter 4,06 meter på längden. Den är alltså fyra centimeter längre än den generation som snart rullar in i historieböckerna tillsammans med samtliga andra Corsa-generationer sedan 1982.
Opel har velat få till ett kompakt utseende på nya Corsa och bilen är därför 4,8 centimeter lägre än föregångaren, alltså runt 1,43 meter från topp till tå. Föraren sitter därmed också närmare backen, sittpositionen är 2,8 centimeter lägre placerad än tidigare.

Opel Corsa-e 2020

Opel har implementerat flertalet förarassisterande system i nya Corsa, bland annat adaptiv farthållare med autobroms, parkeringsassistans och döda vinkel-varnare. Märkets ”intelligenta” strålkastarteknik Intellilux LED-matrix har också tagit plats i bilen.

Opel skriver att man inom kort ska kunna boka nya Corsa-e och kort därefter även bensin- och dieselvarianterna av nya Corsa. Något exakt datum bjuder de inte på, inte heller några prisuppgifter.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer