PSA:s köp av Opel får omedelbara konsekvenser. Opels storsäljande småbil Corsa kommer i nästa utförande att baseras på PSA-teknik.

Vi har tidigare skrivit om att nya Opel Corsa blir försenad till 2020 eftersom modellen byter från amerikansk till fransk teknik. Teknikbytet stämmer men förseningen gör det tydligen inte. För tyska tidningen Allgemeine Zeitung har en Opel-talesperson bekräftat att nya Corsa baseras på PSA-teknik och inte den GM-teknik som var tänkt från början, men att produktionen kommer att starta redan 2019 utan förseningar. Den tyska tidningen ser detta som ett tecken på att Opels och PSA:s samarbete (sedan 2012) har varit djupare än vad världen känt till.

Anledningen till plattformsbytet ska enligt källor till den tyska tidningen handla framför allt om lönsamhet. Med fransk teknik som grund är möjligheterna till vinst betydligt större än med GM:s teknik och enligt insiderkällor ser Opel större vinstpotential för hela företaget under franskt styre. Just Corsa är en viktig byggsten i Opels finansiella pussel då den står för ungefär en fjärdedel av märkets försäljning.

Det var den 6 mars i år som det blev klart att GM accepterade PSA (Peugeot, Citroën och DS) som köpare av Opel och brittiska syskonmärket Vauxhall. Affären väntas kunna slutföras innan årets utgång.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer