MPV, ett döende segment i dessa suvtider? Inte i fallet med nya Opel Zafira som kommer i tre storlekar. Modellen täcks av nästa vecka och går att beställa i vår.

Modellen Zafira debuterade som kompakt MPV 1999. Bilen baserades på samtida golfklassaren Astra och mätte 432 centimeter på längden. Nu är fjärde generationen Zafira presenterad, en bil som kommer i hela tre versioner: small, medium och large som mäter 460, 495 respektive 530 centimer i längd. Detta är möjligt då modellen baseras på den flexibla EMP2-plattformen från PSA-koncernen, dit ju Opel hör sedan 2017.

Opel Zafira Life 2019

Zafira Life ska ge hög komfort och komma med saker som uppkopplingsservice, adaptiv farthållare, kollisionsvarnare, filassistans, helljusautomatik, head up-display, panoramaglastak, öppningsbar bakruta och fotrörelskontrollerade skjutdörrar. Med Lounge-utförandet, som bara finns till de större versionerna, tillkommer bland annat läderklädsel, stolar med massage, vridbara baksäten och fällbart bord.

Modellen ska finnas med fem till åtta sittplatser beroende på utförande, axelavståndet på de två större versionerna är förlängt mer 35 centimeter och mäter totalt 328 centimeter. I sitt minsta utförande rymmer bagageutrymmet hos Zafira Life 1 500 liter och med stolarna bortplockade 3 397 liter att jämföra med dagens Zafira (läs vår provkörning här) där siffrorna är 710 respektive 1 860 liter.

Opel Zafira Life 2019

Till Zafira Life finns ett fyrhjulsdriftssystem från Dangel att kryssa för och till 2021 kommer en eldrivlina.

Det kan låta märkligt att satsa på ett döende segment som MPV i dessa suv-tider men siffrorna ovan visar att Zafira går upp en klass och blir såldes en trillingmodell till minibussarna Peugeot Traveller och Citroën Spacetourer (samt Toyota Proace) och på andra sidan den engelska kanalen lanseras nya Zafira som Vauxhall Vivaro, ett modellnamn som vi här känner som Opel både i buss- och skåpbilsutförande. Zafira tar alltså steget från att vara en fristående personbilsbaserad modell till att bli en modell som tagits fram som såväl fraktare av männsikor som gods.

Orderböckerna för nya Zafira Life öppnas i Sverige under våren.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer