Subarus och Toyotas gemensamma sportbil BRZ/GT 86 börjar bli gammal. En ny generation är planerad och utvecklingen sägs ha påbörjats.

2012 släppte Subaru och Toyota var sin sportbil som i grunden var en och samma sportbil. Små olikheter gav dem BRZ respektive GT 86 som andas samma luft men ändå har olika karaktärer. Nu är de båda till åldern komna och det är dags för en generationsväxling.
För snart två år sedan bekräftade Toyotas chef i Europa att en ny GT 86 kommer, då snackades det om 2019. Hur det blir med en ny BRZ har vi egentligen inte hört något specifikt om, men det gör vi nu.

Subaru BRZ

Foto: Glenn Lindberg

Enligt japanska JapanTimes, som förlitar sig på sina källor, kommer både BRZ och GT 86 i helt nya utföranden runt 2021, två år senare än tidigare spekulationer. Enligt dem kommer de båda modellerna att få större motorer – 2,4 liter i stället för dagens 2,0 liter. Det innebär sannolikt mer kraft än de 200 hästkrafter som modellerna i dag skickar till bakhjulen.
Dagens GT 86 och BRZ har låg tyngdpunkt och ger krispiga köregenskaper som passar utmärkt utmed kurviga vägar, men med nästa generation ska dessa variabler vässas än mer. I alla fall om man får tro de JapanTimes källor.

Toyota GT 86

Något annat som ska höjas i samband med generationsväxlingen är bilarnas säkerhetsnivåer. Mycket av den teknik som finns i dagens bilar kommer att nå dessa båda sportbilsmodeller, exempelvis autobroms. Förmodligen trycker Subaru in sitt EyeSight-säkerhetspaket och Toyota sitt motsvarande Toyota Safety Sense.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer