I Storbritannien testas nu en ny form av skyltar. Nämligen sådana som kan upptäcka mobilanvändande från passerande bilar.

Enligt flera brittiska medier testas de nya vägskyltarna i Norfolk. Med hjälp av en antenn skannar skyltarna efter radiovågor från de förbipasserande bilarna. De mäter även signalens styrka och hur länge de har varit aktiva.

Precis som i Sverige är det olagligt att hålla i en mobiltelefon när man kör bil på de brittiska öarna. Trots det är det nästan en fjärdedel som använder telefonen bakom ratten enligt en undersökning.

 

För att sänka denna siffra har man nu infört de nya skyltarna på test för att avgöra om det är en olaglig eller laglig telefonanvändning som sker i bilen. Vid otillåten användning tänds en varningslampa upp.

Tekniken kommer inte att användas som ett hjälpmedel för att lagföra de bilister som använder telefonen olagligt – då systemet kan inte avgöra om det är föraren eller en passagerare som använder sin mobiltelefon.

Det systemet däremot kan avgöra är om de signaler som snappas upp är bluetooth-signaler. Då tänds inte varningsskylten då det är lagligt att använda den funktionen för att exempelvis ta emot samtal.

 

Systemet avser istället att registrera hur många bilister som använder sina telefoner bakom ratten för att se hur utbrett mobilanvändandet är. Men det återstå att se hur tillförlitliga dessa siffror blir då, som tidigare nämnt, skyltarna inte kan avgöra vem i fordonet det är som använder telefonen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer