101 bästa bilfilmerna enligt Teknikens Värld – plats 1 till 50

Från lite mörka 1970-talsfilmer till helt färska racingfilmer från klassiska 24-timmars på Le Mans. Bilar som Dodge Challenger, Lamborghini Miura, Aston Martin DB5 och VW-bubblan Herbie. Filmserier som Fast and Furious, Taxi och Nu blåser vi snuten. Här är de 50 bästa bilfilmerna enligt Teknikens Värld.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vi har listat de 101 bästa bilfilmerna – de 101 bästa filmerna där bilen spelar en tydlig roll och inte sällan stjäl strålkastarljuset från de som fått huvudrollen.

Här hittar du flera av dina favoriter och du hittar säkert också några nya guldkorn att njuta av.

Här är de 50 bästa:

50 Crash

(1996, David Cronenberg)

Ett medelålders par försöker sätta sprätt på sitt sexliv med hjälp av att iscensätta bilkrascher. De träffar ett sällskap "kraschofiler" som njuter till krocktestfilmer från Volvo. Mysko och sjuk film.

49 French Connection

(1971, Philip D"Antoni)

Gene Hackman som en av de första moderna New York-snutarna. Inte så mycket bilar, förutom en våldsam biljakt – med ett tåg. Huvudrollsinnehavaren Gene Hackman är lika sliten som den bil han använder: en Pontiac Le Mans. Tittar ni ordentligt hittar ni en krasch där en bil kör på Pontiacen ute i trafiken och som är verklig. Filmbolaget hade inte tillstånd att köra snabbt på allmän väg.

48 Corvette summer

(1978, Matthew Robbins)

Mark Hamill (Stjärnornas Krig) uppfyller drömmen om att få köra Corvette genom att bli mekaniker – hos en korrumperad firma.

47 Christine

(1983, Stephen King)

Christine är en Plymouth Fury 1958 som renoveras och får djävulska krafter. Det gick åt 18 bilar för att göra filmen, sägs det.

46 James Bond (många...)

(1962–2020, Sam Mendes, Cary Joji Fukunaga, Martin Campbell)

Bland pärlorna: Aston Martin DB 5, Aston Martin V8, Lotus Esprit Turbo, Ford Mustang Mach 1, Toyota 2000 GT, BMW Z8... Det kanske är på sin plats att nämna att allt började med en Sunbeam Alpine Series II i filmen Dr No, 1962, Agent 007 med rätt att döda, på svenska. Bilen lånades in av en privatperson på Jamaica.

45 Get Carter

(2001, Stephen Kay)

Sylvester Stallone i film uppbyggd på rockvideo-manér med flera tuffa biljakter. Baseras på Ta fast Carter! från 1971 med Michael Caine.

44 Six pack

(1982, Daniel Petrie)

En stockcar-förare (Kenny Rogers) blir styvfar till sex små barn. Med deras fantastiska tekniska kunnande blir han ett namn på racerbanan.

43 Checkered Flag or Crash

(1977, Alan Gibson)

Ett tusen mil långt offroadrace på Filippinerna.

42 Driving miss Daisy

(1989, Bruce Beresford)

Den snorkiga överklassänkan miss Daisy häcklar ständigt sin svarte chaufför, men det växer ändå fram en djup vänskap mellan dem.

41 Locke

(2013, Steven Knight)

En film som så gott som helt utspelas i en BMW X5 måste såklart ta plats på listan. Huvudpersonen, spelad av Tom Hardy, kör mellan Birmingham och London för att ta sig till sin gravida älskarinna.

40 Magnum P.I.

(1980, Roger Young)

Denna tv-film innehåller det bästa av tv-serien med samma namn. Det vill säga Tom Selleck, hans mustasch och hans Ferrari 308 GTSi.

39 Driven

(2001, Renny Harlin)

En film som hatas eller älskas. Handlingen är enkel; racer-veteranen (Stallone) hjälper underbarnet i Cart-serien. Stallone for runt och studerade både F1 och ovalracing innan han började att filma. Kenny Bräck skymtar i filmen som har några spektakulära scener.

38 Thunder Road

(1958, Robert Mitchum)

En krigsveteran från Korea kommer hem och tar över familjens skumraskaffärer. Han tvingas slåss med storstadsgangstrar som försöker ta över affärerna och polisen som vill sätta honom i fängelse.

37 Baby Driver

(2017, Edgar Wright)

In med hörlurarna och lägg i ettan. Fräck actionrulle i högt tempo och med snygga bilscener. Baby kör flyktbilen, en Subaru Impreza.

36 Gran Torino

(2008, Clint Eastwood)

Clint Eastwood får nya grannar som han efter lite inledande problem beskyddar från ett lokalt gäng. Den riktiga kärleken finns bakom huset och scenen där Eastwood polerar sin Gran Torino är sensuell.

35 Trucks Maximum Overdrive

(1986, Stephen King)

Lastbilar får eget liv, och staden Lunars invånare blir omringade av förarlösa, mordiska långtradare.

34 Gone in 60 seconds

(2000, Dominic Sena)

Nicholas Cage och hans gäng måste stjäla 50 bilar på ett dygn. Fartfyllt och snygga nyare sportbilar som Porsche och Ferrari, men även en Ford Mustang GT 500 som heter Eleanor.

33 Dirty Mary, Crazy Larry

(1974, John Hough)

Kidnappningsaction med en Dodge Charger som jagas av polisen med allt ifrån 426 Hemis till helikoptrar. Två Nascarförare driver en supermarket och en vild biljakt inleds med att de använder en Chevrolet Impala. Men det är Dodgen som till slut tar över filmen. Regissören ville visa att fart dödar och till slut kraschar Dodgen in i ett tåg.

32 Duellen

(1971 Steven Spielberg)

Steven Spielbergs första långfilm är en av hans bästa. Hela filmen är en thriller om en man i en bil och ett anonymt jättefordon. En Plymouth Valiant jagas av en Peterbilt-lastbil. Totalt tre olika Valiants användes i filmen, en V8:a från 1970 och två sexor från 1971 och modellår 1972. Steven Spielberg filmade först för tv men la till 16 minuter biljakt för att den skulle kvala in som en biofilm. Och det lyckades.

31 Cars

(1974, Peter Weir)

Originaltiteln säger det mesta om filmens handling: The Cars That Ate Paris. De stackars invånarna i Paris (Paris i Australien), blir attackerade av bilar. Besynnerlig svart komedi som har sina stunder.

30 Cars I, II, III

(2006, John Lasseter, Brian Fee, sv Bilar I, II, II)

Tecknad racingfilm som även vi vuxna älskar. Blixten McQueen, Bärgarn och de andra tål att sträckses en eftermiddag. Svenska röster av bland andra Jan "Flash" Nilsson och Tony Ring.

29 Winning

(1969, James Goldstone)

En historia om en man (Paul Newman) som inte låter något stå i vägen för en seger. Nja, lite romantik finns det plats för.

28 Seven-ups

(1973, Philip D"Antoni)

Roy Scheider som tuff snut i fartfylld krim-action. Mycket bra biljaktscener.

27 The Intouchables

(2011, Olivier Nakache, Eric Toledano, sv En ovanlig vänskap)

En vacker film med väldigt många lager. Platsar på den här listan tack vare ljudet från en Maserati Quattroporte GTS. Bilen får verkligen symbolisera friheten hos både personliga asssistenten Driss och den förlamade aristokraten Philippe. Skruva upp ljudet.

26 Herbie i Monte Carlo

(1977, Vincent McEveety)

Herbie-filmerna måste in på listan. I den här förälskar sig folkabubblan Herbie i en Lancia Beta under racet i Monte Carlo.

25 Death Proof

(2007, Quentin Tarantino)

En seriemördare (Kurt Russel) använder sin bil, först en 1970 Chevy Nova och senare 1969 Dodge Charger, som vapen men får till slut smaka på sin egen medicin. Det sägs att Tarantino fick idén till filmen efter en blöt natt tillsammans med Sean Penn där de diskuterat hur säkra Volvo-bilar är.

24 The Cannonball Run I & II

(1981, 1984 Hal Needham, sv. Mitt i plåten)

Burt Reynolds, Dom DeLuise, Roger Moore och en rad andra stjärnor kör i kapp tvärs över Amerika i ett olagligt bilrally. Barnsligt, men ganska oförarglig plåthumor.

23 Red Line 7000

(1965, Howard Hanks)

Historien om tre racingförare och tre kvinnor, som konstant oroar sig för sina pojkvänners liv.

22 Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

(2006, Adam McKay)

Komedi i Nascarmiljö där mekaniker blir nationalhjälte. Allt rullar på tills en fransk F1-stjärna kliver in i depån. En film som vissa älskar och andra hatar. Action och komedi är alltid en farlog kombination.

21 Two Lane Blacktop

(1971, Monte Hellman)

The Driver och en The Mechanic kör en 1955 Chevy. På en bensinmack möter de G.T.O, en skrytsam medelålders man, och de rejsar intensivt till Washington. Vinnaren får förlorarens bil.

20 Days of thunder

(1990, Tony Scott)

Flashig, högljudd racinghistoria i bästa Top Gun-anda i NASCAR-miljö. Med skådespelare som Robert Duvall, Nicole Kidman och Tom Cruise. Överraskande välgjord för att vara en 90-talsfilm med ambition att illustrera riktig racing.

19 Cannonball

(1976, Paul Bartel)

Bygger på den olagliga biltävlingen från kust till kust i USA, som existerade på 70-talet. Enda regeln är; först i mål vinner. Naturligtvis kommer ingen som kör lagenligt att vinna. David Carradine i huvudrollen. De första fyra minuterna av filmen har beskrivits som en enda lång reklamfilm för Lamborghini Countach. Men tyvärr får inte Lambon någon framträdande roll i resten av filmen.

18 Taxi I, II, II, IV, V

( 1998, 2000, 2003, 2007, 2018, Franck Gastambide, Gérard Krawczyk, Gérard Pirès)

En fransk actionkomedi där unge Daniel drömmer om att bli racerförare. Han använder sin racepreparerade taxi, en Peugeot 406, för att träna på Paris gator och tvingas hjälpa polisen fånga bankrånare för att få tillbaka sitt körkort. Luc Besson skapade filmserien där Emma Wiklund spelar polisen Petra i de fyra första filmerna.

17 Superswede

(2017, Henrik Jansson-Schweizer)

För oss svenska sport- och F1-fans är förstås dokumentären om Ronnie Peterson minst lika viktig som Senna-filmen. En hel del nya bilder både från Ronnies privatliv och liv i depån och på banan visas. Dottern Nina Peterson har en viktig roll i filmen och det är Nina som berättar om sin pappas liv.

16 Senna

(2010, Asif Kapadia)

Brasilianaren Ayrton Senna anses vara tidernas snabbaste F1-förare och en naturbegåvning bakom ratten. Senna införde också en ny och tuffare stil i depån. I dokumentären visas en mänskligare och mjukare sida av Senna och vi får bland annat vara med under hela den tragiska helgen på Imola 1994 då han dödskraschade i sin Williams. Har bildat skola för sportdokumentärer.

15 The Last American hero

(1978, Lou Antonio)

En ung bondeson måste tjäna ihop pengar för att få ut sin far från fängelset. Han börjar köra stock-car races, och visar sig vara talangfull. Baseras på den verkligt berömde föraren Junior Johnson.

14 Trafic

(1970, Jacques Tati)

Underbar satir om Monsiour Hulot konstruktör av campingbilen Altra, som han ska demonstrera på bilmässan i Amsterdam. På vägen inträffar diverse missöden.

13 Death Race-serien (2000, Death Race, Death Race 2, Death Race 3: Inferno)

(1975, Paul Bartel, 2008, Paul Anderson, 2010, 2012)

Framtidsfilm om ett årligt bilrace där deltagarna får poäng för att köra över fotgängare. I rollerna i den första filmen var Sylvester Stallone och David Carradine. I nyinspelningen såg vi bland andra Jason Statham innan Luke Goss tog över i uppföljarna.

12 Smokey and the Bandit I, II & III

(1977, Hal Needham, sv. Nu blåser vi snuten)

Bandit (Burt Reynolds) accepterar en utmaning som går ut på att han ska hämta en lastbilslast med öl och köra till Atlanta inom 48 timmar. Mycket däckbrännande, sladdar och flera avancerade stunts. General Motors levererade bilar som fick fixas till för att se ut som 1977:or även om de var en årsmodell äldre.

11 Ronin

(1998, John Frankenheimer)

Ett gäng före detta agenter samlas i Paris, kallade av en mystisk kvinna. Hon pratar om en mystisk väska. Sedan blir det åka av - genom trånga sydfranska gator - ut på grusvägar. Proffsigt, realistiskt och ett härligt ljud från Audi S8 som regissören John Frankenheimer själv valde ut. F1-föraren Jean-Pierre Jarier användes som stuntförare för scenerna på Paris gator. Jarier försökte under inspelningen lära Robert de Niro, Jean Reno och Natasha McElhone att köra bil snabbt. BMW M5 har synts i Mission Impossible men det är i Ronin som BMW:s klassiker märks på allvar.

10 Fast and furious I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII

(2001, Rob Cohen, Justin Lin m.fl)

Gängen anordnar streetracing på gatorna, och ett av dem kapar lastbilar på fritiden. En infiltratör nästlar sig in och kommer lite väl långt under täckmanteln. Filmen gjorde stor succé och paret Paul Walker och Vin Diesel fick fortsätta med flera uppföljaren tills Walker dödskraschade i en Porsche Porsche Carrera GT 2013. Walker omkom under inspelningen av den sjunde filmen där han fick ta avsked.

9 Flåklypa Grand Prix

(1975, Ivo Caprino)

Norsk dockfilm om cykelreparatör Reodor Fälgen som tillsammans med sina kompisar konstruerar racerbilen "Il Tempo Gigante". En framhjulsdriven V12 som utvecklar 2 700 hästar vid 11 000 varv. Det blir ett spännande Grand Prix med motståndare som tysken Heinrich von Schnellfahrer, svensken Ronny Medelsvensson och den skumme Rudolf Blodstrupmoen. Filmen inspirerade Christian von Koenigsegg att bli bilbyggare.

8 Grand Prix

(1966, John Frankenheimer)

Den amerikanske formel 1-föraren Pete Aron sparkas från racingteamet Jordan-BRM efter en krasch i Monaco, där hans brittiske teamkompis Scott Stoddard skadas. Under tiden han återhämtar sig från olyckan blir Aron förälskad i Stoddards fru.

7 Rush

(2013, Ron Howard)

Duellen mellan F1-ikonerna Niki Lauda och James Hunt under säsongen 1976 visar skickligt stämningen i depån under sportens allra farligaste tid. Filmen skildrar också de två personligheterna ingående och träffande och har tack vare sin realism hyllats som den kanske allra bästa racingfilmen av alla. Chris Hemsworth spelar Hunt och Daniel Brühl Niki Lauda.

6 American Graffiti

(1973, George Lucas, sv. Sista natten med gänget)

George Lucas nostalgitripp till början av 60-talet med många snygga trimmade bilar med kromtyngda fenor, hot rods, mycket musik och tafatt kärlek i baksätet. Stjärnglans med namn som Richard Dreyfuss, Ronny Howard och Harrison Ford.

5 Le Mans

(1971, Lee H Katzin)

En spännande och närmast dokumentär skildring av det legendariska franska 24-timmarsloppet. Skickligt filmade bataljer på tävlingsbanan, framför allt mellan tysken Stahler i en Ferrari 512LM och amerikanaren Delaney (Steve McQueen) i sin Gulf team Porsche 917.

4 Italian job

(1969, Peter Collinson)

Första minuterna åker man med i en Lamborghini Miura på en svindlande färd på alpvägar. Efter den stora guldstöten följer en lång, välgjord och rolig biljakt i Turin med tre Mini Coopers som bland annat tar trapporna! Övriga bilroller innehas bland annat av Jaguar E-type, Fiat Dino och Aston Martin DB4 - som kraschas. Scenerna spelades till stor del in Italien, bland annat på taket till Fiats fabrik i Lingotto, men också i Coventry.

3 Ford v Ferrari

(2019, James Mangold, sv Le Mans '66)

Ford utmanar mäktiga Ferrari i klassiska Le Mans år 1966. Vi får se mäktiga racingscener och hänga med bilbyggarna i garaget. Ett stycke bil- och motorsporthistoria som filmats mycket skickligt. Flera ikoner inom bilvärlden passerar revy. Matt Damon spelar Carroll Shelby och Christian Bale föraren Ken Miles.

2 Bullitt

(1968, Peter Yates)

Steve McQueen som envis kriminalare trasslar in sig i en mordhistoria med politiska förgreningar. Satte en ny standard för biljakter på film som alltför få nutida filmer når upp till. McQueen i sin Mustang GT 390 -68 jagar/jagas av skurkarna i en Dodge Charger 440 Magnum i ett våldsamt tempo i San Franciscos backar. Mustangen var förstärkt med två längsgående balkar och kördes i vissa scener av Bud Ekin. Stuntmannen Bill Hickman körde Dodgen.

1 Vanishing point

(1971, Richard C Sarafian, sv. Jakten mot nollpunkten)

Före detta racingföraren Kowalski sträckkör mellan Denver och San Francisco i en tävling mot sig själv och mot klockan. Radioprataren Supersoul tipsar Kowalski om var polisens vägspärrar finns. Hos radiolyssnarna blir han en symbol för friheten. Kowalski kör en vit, trimmad Dodge Challenger från 1970. Det gick åt fem Challengers under inspelningen - alla i färgen Alpine vit. Kappkörningen med en Jaguar E-type är en höjdare. Varför användes en Dodge? Ja, det var en del i en deal mellan filmbolaget 20th Century Fox och Chrysler där bolaget fick låna bilar av Dodge för en dollar per dag.

» Klicka här för att se plats 51-101 i listan!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!