21 klassiska biljakter – här är bilarna vi minns

Biljakter har alltid fascinerat regissörer och filmmakare. Några har sprängt filmbolagens budget, andra har skapat odödliga klassiker – både bland bilar, skådespelare och filmer. Här är 21 bilar som verkligen spelat huvudrollen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sunbeam Alpine (Dr No, 1962)

Säg James Bond och vi tänker väl alla på Aston Martin. Men i den allra första biljakten med James Bond bakom ratten fick det bli en Sunbeam Alpine Series II. Och det var lite tack vare slumpen. Filmteamet behövde snabbt en bil och Sunbeam lånades in lokalt på Jamaica mot löftet att lämna tillbaka den i samma skick. Biljakten spelades in och James Bond i Sunbeam jagades av bovar i en LaSalle begravningsbil. När bilen körde över en klippa fick en Humber Super Snipe Mk2 Hearse göra själva stuntet och Sunbeam kunde lämnas tillbaka. Filmens svenska titel: Agent 007 med rätt att döda.

Aston Martin DB5 (Goldfinger, 1964)

När James Bond för första gången fick känna på den klassiska Aston Martin DB5 så var det i filmen Goldfinger och framför en rätt mesigt jagande Ford Mustang. Vi fick i alla fall se några spännande finesser då Bond använder GPS för att hitta bovarna och den fantastiska däckskäraren. DB5 användes i flera Bond-filmer och har blivit i det närmaste synonym med filmserien.

Jaguar S-Type (Robbery, 1967)

När den brittiska regissören Peter Yates skapade biljakten i Robbery blev den så lyckad att Yates senare fick uppdraget att göra även Bullitt. Poliserna använder en Jaguar S-Type för att jaga elakingar i en Jaguar Mk2. Scenerna imponerade på Steve McQueen som såg till att Yates fick göra Bullitt. Scenerna spelades in i västra London tidigt på morgonen för att undvika trafik.

Ford Mustang (Bullitt, 1968)

Steve McQueen har visserligen huvudrollen men en del av filmens storhet har också tillskrivits hans bil, en Ford Mustang GT350 i Highland-grönt. Ford levererade Mustangen med förstärkta bromsar, uppgraderad motor och ny fjädring för att den skulle klara av jakten i San Francisco. McQueen gjorde större delen av körningen i den tio minuter långa biljakten. Bovarna körde en Dodge Charger 440 Magnum R/T med stuntmannen Bill Hickman bakom ratten. Bullitt anses av många vara tidernas bästa bilfilm.

Mini Cooper S (The Italian Job, 1969)

Det vimlar av häftiga bilar i den här klassikern. Lamborghini Miura, Aston Martin DB4, Fiat Dino och Jaguar E-Type är bara några. Men det är Mini Cooper S som är stjärnan och då målad i röd, blå, vit. Tre Mini Cooper lurar polisen i Turin och lyckas fly med en hel del guld. Scenerna spelades till stor del in Italien, bland annat på taket till Fiats fabrik i Lingotto, men också i Coventry.

Pontiac LeMans (The French Connection, 1971)

Huvudrollsinnehavaren Gene Hackman är lika sliten som den bil han använder för att jaga ifatt ett tåg: en Pontiac LeMans. Även här var det Bill Hickman som stod för de farligaste scenerna. Tittar ni ordentligt hittar ni en krasch där en bil kör på Pontiacen ute i trafiken och som är verklig. Filmbolaget hade inte tillstånd att köra snabbt på allmän väg. Filmens svenska titel: Lagens våldsamma män.

Plymouth Valiant (Duel, 1971)

Filmen är en kurragömmalek där en Plymouth Valiant jagas av en Peterbilt-lastbil. Totalt tre olika Valiants användes i filmen, en V8:a från 1970 och två sexor från 1971 och modellår 1972. Steven Spielberg filmade först för tv men la till 16 minuter biljakt för att den skulle kvala in som en biofilm. Och det lyckades. Filmens svenska titel: Duellen.

Dodge Challenger R/T (Vanishing Point, 1971)

Varför användes en Dodge? Ja, det var en del i en deal mellan filmbolaget 20th Century Fox och Chrysler där bolaget fick låna bilar av Dodge för en dollar per dag. Det fanns såklart också andra Chrysler-bilar med i filmen som många anser vara tidernas bästa bilfilm. Totalt fem Challengers användes i filmen, alla i Alpine-vitt. Alla bilarna lämnades tillbaka efter filmen var klar men två behövde renoveras ordentligt. Filmens svenska titel: Jakten mot nollpunkten.

Dodge Charger (Dirty Mary, Crazy Larry, 1974)

Återigen en Dodge i huvudrollen. Två Nascar-förare driver en supermarket och en vild biljakt inleds med att de använder en Chevrolet Impala. Men det är Dodgen som till slut tar över filmen. Regissören ville visa att fart dödar och till slut kraschar Dodgen in i ett tåg.

AMC Hornet (The Man with the Golden Gun, 1974)

AMC Hornet är verkligen inte någon speciellt häftig bil men ändå fick den äran att vara med i Roger Moores andra James Bond-film. De flesta minns filmen från det spektakulära korkskruvhoppet som tar Bond över till rätt sida av floden. Hoppet klarades av på första försöket och det var första gången som något liknande använts i en film. Filmens svenska titel: Mannen med den gyllene pistolen.

Ford Granada (Sweeney!, 1977)

Poliserna Regan och Carter flyger fram på gatorna i London i en Ford Granada för att stoppa våldsmän. I tv-serien av Sweeney används en Ford Consul men när det var dags för riktig film fick det bli en Granada.

Pontiac Firebird Trans Am (Smokey and the Bandit, 1977)

Lite lagom kul, lite lagom romantiskt och lite lagom våldsamma biljakter där bilar skrotas men ingen skadas. Hjälten Burt Reynolds är hur cool som helst i sin Pontiac Firebird Trans Am. General Motors levererade bilar som fick fixas till för att se ut som 1977:or även om de var en årsmodell äldre. Filmens svenska titel: Nu blåser vi snuten.

Mercedes 280 S (The Driver, 1978)

Ryan O'Neals karaktär måste bevisa vad han kan bakom ratten för att få köra flyktbilen. Han använder en Mercedes 280 S som han kör runt med i ett parkeringsgarage. Han visar på fin bilkontroll.

Dodge Monaco (Blues Brothers, 1980)

Det påstås att biljaktscenen i början på filmen var den allra dyraste som dittills hade spelats in. Bluesmobile var en Dodge Monaco från 1974 – men vilken bil och vilken film. Totalt användes 13 Monaco under inspelningen. I filmen agerar Dodge Monaco som en polisbil från Illinois men det var i själva verket polismyndigheten i Kalifornien som fick leverera bilarna till filmbolaget.

Lamborghini Countach (The Cannonball Run, 1981)

De första fyra minuterna av filmen har beskrivits som en enda lång reklamfilm för Lamborghini Countach. Men tyvärr får inte Lambon någon framträdande roll i resten av filmen. Filmens svenska titel: Mitt i plåten!.

Ferrari F355 Spider (The Rock, 1996)

Den gula Ferrarin i The Rock körs av Nicholas Cage men notera att i en av scenerna så ska Cage starta och köra iväg men han lägger i treans växel i stället för ettan. Det är alltså en stuntförare som tar hand om själva körningen. Det är heller inte Ferrari-bilar som kraschar i filmen utan specialbyggda bilar från Pontiac.

Audi S8 (Ronin, 1998)

F1-föraren Jean-Pierre Jarier användes som stuntförare för scenerna på Paris gator. Regissören John Frankenheimer valde själv ut Audis S8 till scenerna som filmades i Paris nattetid. Samma bil dyker också upp i Nice i filmen. Jarier försökte under inspelningen lära Robert de Niro, Jean Reno och Natasha McElhone att köra bil snabbt.

Peugeot 406 (Taxi, 1998)

En taxiförare i en Peugeot 406 låter kanske inte som någon speciellt spännande intrig för en film. Men filmserien Taxi överraskar på många sätt. Bland annat blir 406:an en fullblodsracer när föraren ska köra sina kunder dubbelt så snabbt.

BMW M5 E34 (Ronin, 1998)

Ikoniska BMW M5 förekommer relativt sällan i filmer. Den senaste modellen har synts i Mission Impossible men det är i Ronin som BMW:s klassiker märks på allvar. Biljakten går igenom Paris och för att spara lite pengar använde filmbolaget några 535i. Stuntföraren Jean-Pierre Jarier arrangerade noggrant delen där M5:an kör mot trafiken.

Subaru Impreza (Baby Driver, 2017)

Subaru Impreza har fått berömmelse från The Fast and Furious och så klart från rally-VM. Men precis när glansen var på väg att flagna fick den en stor roll i Baby Driver. I de första scenerna används en snyggt röd Impreza som flyktbil i Los Angeles. Stuntföraren Jeremy Fry valde Impreza för bilens fina prestanda.

Koenigsegg Agera R (Need for Speed, 2014)

Inspirerad av tv-spelet med samma namn skapades Need for Speed som ett sätt att haka på filmseriens The Fast and the Furious popularitet. Och som svensk är man förstås extra stolt när ett par Koenigsegg Agera R fått huvudrollen. Missa inte tv-spelsgrafiken.

Det finns många fler minnesvärda filmbilar och biljakter, så vilken skulle du vilja se i din egen motsvarande lista? Berätta med en kommentar nedan!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!