Foto: Peter Wagner

ABT AS8 – Audi S8 får 612 hk

Tyska ABT har skrämt upp redan motorstarka Audi S8. Ny effektsiffra är 612 hästkrafter – 92 fler än motorn ger i originalutförande.

När Audi A8 skiftade modellgeneration 2009 gick den 5,2 liter stora V10-motorn i graven för toppmodellen S8. Ersättaren dröjde till i år och under huven på bilen finner man nu Audis nya fyra liter stora V8. I Audi S8 ger motorn i vanliga fall ifrån sig 520 hästkrafter och 650 newtonmeter, men det är bara innan den gåtts igenom och uppgraderats av biltrimmarna på ABT.

 Effektsiffran hamnar efter en del trixande med motorn på totalt 612 hästkrafter och 780 newtonmeter. Detta är enligt ABT nog för att AS8, som bilen heter efter ABT:s dop- och trimningsceremoni, ska klara av att kapa 0,2 sekunder 0-100 vilket ger en accelerationstid på fyra sekunder blankt. 0-200 går numer på dryga 13 sekunder och toppfarten är begränsad till 290 kilometer i timmen.

 Till andra nyheter hör nya 20- alternativt 21-tumshjul med prestandadäck samt en höj- och sänkbar luftfjädring.

 –För oss är den nya AS8 det bästa av båda världar, det vill säga det bästa vad gäller komfort, acceleration och spänstighet på vägen, skriver Hans-Jürgen Abt på företagets hemsida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!