Äldre par ”inlåst” i olåst Mazda 3 – nära att dö

Ett pensionärspar var nära att dö på garageuppfarten då de var ”inlåsta” i 13 timmar i sin olåsta Mazda 3.

Ett pensionärspar på Nya Zeeland köpte nyligen en helt ny Mazda 3, parets första bil med nyckellöst system, men bilköpet var nära att ta kål på dem. En kväll i början av november skulle paret ta en kvällstur i sin nya bil. Mollieanne och Brian Smith satte sig i bilen och upptäckte till sin förskräckelse att de glömt nyckeln.

Då paret inte är bekant med nyckellösa system drog de slutsatsen att de var inlåsta, de drabbades av panik och kunde inte lista ut hur de skulle bete sig för att komma ut då instruktionsboken låg inne i huset.

De försökte få hjälp genom att tuta hejvilt men då det var Guy Fawkes Night, liknande valborgsmässoafton, hörde ingen tutan för alla fyrverkerier. Paret började bli desperata och lyckades leta fram domkraften som de använde för att försöka krossa rutan, något som dock misslyckades. De testade i princip alla tänkbara sätt för att ta sig ut ur bilen, utom det som kunde ha räddat dem. Nämligen att greppa handtaget och öppna dörren.

Brian och Mollieanne var fångar i bilen i hela 13 timmar innan de nästa dag blev befriade av sina grannar. Mollieanne var då medvetslös och Brian hade andningssvårigheter. Mollieanne spenderade nästkommande tre dagar på sjukhus och ambulanspersonalen berättade att om de spenderat en halvtimme till i bilen hade de kunnat dö.

Brian som anser sig själv vara ”väldigt metodisk” säger att han helt enkelt inte kunde hitta upplåsningsmekanismen.

– Jag grämer mig att jag inte hittade vägen ut nu när jag fått reda på hur enkelt det var att låsa upp. Jag var helt säker på att det inte gick att komma ut ur bilen utan nyckel, säger Brian Smith.

Paret har valt att berätta om sin skräckupplevelse för att upplysa andra om ”riskerna” med nyckellösa bilar.

Så ta med er detta från denna berättelse: Blir du instängd i en bil, testa att dra i handtaget och öppna dörren. Det är inte svårare än så.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!