Aphäftig hoj i ny tappning

En liten klassiker i ny tappning är en träffande beskrivning på Hondas nya motorcykel i Z-serien. En modell som debuterade på 1960-talet och är mer känd som Monkey.

Jo, vi står helst på fyra hjul men denna gång måste vi göra ett undantag. Vi ger oss för Hondas minimotorcyklar i Z-serien, eller Monkey som vi känner dem, som debuterade 1961. Modellen har tagit sig olika skepnader genom åren men den mest populära serien kom 1978 och från den hämtar en ny versionen mycket av sin inspiration.

Formerna må vara retrodoftande men nya Monkey har moderniteter som LED-ljus och LCD-mätare. Den luftkylda encylindriga 125-kubiksmotorn ger som mest strax över nio hästkrafter och elva newtonmeter och motorcykeln står på 12-tumshjul.

Den karaktäristiskt slimmade tanken rymmer 5,6 liter liter och fulltankad väger hojen 107 kg. Axelavståndet är 1 155 millimeter och sitthöjden mäter 775 millimeter.

Det var faktan, men stilen är minst lika viktig i det här fallet. Nya Monkey kommer i tvåtonslack, vitt i kombination med svart, rött eller gult. Ja, banangult vill säga.

Detaljerna gör helheten och i detta fall lägger vi märke till den gamla logotypen på tanken, de kromade skärmarna, de runda backspeglarna och kromet på avgasröret.

Namnet Monkey kommer sig av att vuxna förare tenderade att se ut som apor/gorillor när de framförde fordonen. Inte konstig då modellen ursprungligen konstruerades för en barnattraktion på ett nöjesfält i Tokyo.

Minihojen Monkey har kopierats och inspirerat många gånger, på senare tid av av elmoppen Motochimp.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!