Benito Mussolinis Alfa Romeo 6C 2300B från 1937.

Benito Mussolinis vrak till Alfa Romeo hittad och såld

Nyligen hittades vraket efter italienska diktatorn Benito Mussolinis Alfa Romeo som han hade som officiell bil. Den gick under auktionsklubban i lördags för 180 000 euro.

Bilen du ser ovan är densamma som den du ser nedan. Enda skillnaden är att det skiljer 76 år mellan bilderna. Bilen är en Alfa Romeo 6C 2300B från 1937, specialbyggd till Italiens kung Viktor Emmanuel III. Men den italienska diktatorn Benito Mussolini lade beslag på bilen och använde den som sitt officiella fordon vid resor och mottagningar. Bland annat åkte Mussolini och Adolf Hitler omkring i bilen vid sistnämndes besök i Rom i maj 1938.

Benito Mussolini ståendes i baksätet på sin Alfa Romeo 6C 2300B från 1937.

Il Duce, som Mussolini kallades, hade flera olika klassiska Alfa Romeo-modeller under sin 21 år vid makten. Men det är just denna Alfa Romeo 6C 2300B som får anses vara mest spännande och exklusiv. Inte bara för att den har varit försvunnen i många år och nyligen upptäckt, utan också för dess överdrivna extrautrustning. Exempelvis dörrhandtag och instrumentbräda i silver samt rosenträ och guld lite varstans.

Bilen såldes på en auktion i nordvästra Frankrike i lördags och klubbades för motsvarande 1,6 miljoner kronor. Köpare är ett ryskt museum som ska restaurera bilen för att därefter ställa ut den. Genomförs restaureringen med fingertoppskänsla lär bilen prismässigt utklassa andra av Il Duces bilar. En av hans andra Alfa Romeo, även den en 6C men en 2500 Sport Berlinetta, såldes tidigare för motsvarande 8,1 miljoner kronor. Det var bilen som Mussolini och hans älskarinna Claretta Petacci använde vid sin flykt undan italienska partisaner.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!