Foto: Analogicus / Analogicus

Nya avställningsregler från och med 1 mars

Från och med nu kan du få pengar tillbaka även vid korta avställningar.

Den 1 mars införs nya skatteregler som kommer att göra det billigare att använda malus-skattade husbilar.

Enligt dagens skattesystem drabbas husbilar av väldigt hög skatt eftersom de registreras som personbilar. För att göra det billigare att äga husbil är det möjligt att få tillbaka skatten från och med avställningsdagen om bilen kostar mer än 4 800 kronor i skatt. Det finns dock ett undantag: Bilen måste vara avställd i minst 15 dagar för att återbetalning ska göras. Från och med 1 mars 2021 ändras 15-dagarsregeln till 4 dagar för husbilar som omfattas av malus-skatt.

En husbilsägare som normalt betalar en mycket hög malusskatt kan alltså ställa av bilen den 3 mars och ställa på bilen den 7 mars och få fordonsskatten återbetald för fyra dagar, 3-6 mars. För personbilar och icke malus-skattade husbilar gäller tidigare regler: Om fordonsskatten överstiger 4 800 kronor kan man få tillbaka skatten från och med avställningsdagen, men om bilen ställs på inom 15 dagar så är bilen skattepliktig från och med avställningsdagen.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!