Årets Bil 2006

051114_renault_åretsbil

Teknikens Värld

Renault Clio III Årets bil

Renault Clio har blivit utsedd till årets bil 2006. Segraren är den första bil i tävlingens 43-åriga historia som vunnit två gånger. 1991 vann fransosen sin första trofé.

I mitten av september träffades 58 motorjournalister från 28 länder i Danmark. Det var där dags för att avgöra årets upplaga av årets bil där journalisterna bestämmer vilken det blir. Tre svenskar finns med i juryn, däribland Teknikens Världs Dag E Hogsten. 28 bilar hade tagit sig till Danmark och sju av dessa hade tagit sig till final. Dessa var sju bilar var alla av olika storlek, olika prisklasser, olika målgrupper osv. 

Alfa Romeo 159, BMW 3-serie, Mazda 5, Toyota Yaris, Trillingbilen Toyota Aygo/Citroën C1/Peugeot 107 som tävlar som en modell, Renault Clio III och slutligen Volkswagen Passat. Av dessa sju har tre fått priset förrut. Eller nästan tre i all fall. Renault Clio 1991, Toyota Yaris 2000 och Alfans föregångare, Alfa Romeo 156 fick priset 1998.

Nu är det alltså klart att Renault Clio III blir årets bil 2006. Tvåa, bara fem poäng efter blev Volkswagen Passat och det kunde lika gärna blivit den som vunnit. Dessa två stod i en klass för sig själva och glappet mellan tvåan och trean, som blev Alfa 159, var hela 39 poäng. Överraskande seger anser Teknikens Värld som inte tyckte bilen var märkvärdig då vi provkörde den i nummer 22 tidigare 2005.

Av Daniel Sandberg

Extern länk: Hela resultatlistan med samtliga journalisters poäng

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!