081216-porsche-911-067

0,67 l/mil fullt möjligt med Porsche 911

Vem förknippar sportbilar med låg förbrukning? Knappast någon! Men det är kanske dags att revidera den uppfattningen efter det att tyska ex-racerföraren Klaus Niedzwiedz bevisat att man kan normalköra en 345 hk stark Porsche 911 Carrera med en snittförbrukning på 0,67 l/mil.

Porsche genomförde för ovanlighetens skull ett test där prestandan inte sattes i fokus, utan i stället bränsleförbrukningen.

Bilen som testades var en helt vanlig 911 Carrera med 345 hästkrafter, alltså med den nya direktinsprutade boxersexan i baken. Transmissionen bestod av den nya dubbelkopplingslådan PDK. Dessa båda nyheter gör att Porsche 911 är en av de snålaste sportbilarna i sin klass – 0,98 liter per mil vill den ha vid blandad körning enligt EU-körcykeln. Men det går att köra denna bil betydligt snålare – 0,67 liter per mil fick man i snittförbrukning efter genomfört test, och då ska man ha i åtanke att bilen är god för 289 km/h och gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder.

Testet gick till som så att ex-raceproffset och numera tv-profilen Klaus Niedzwiedz tog plats bakom ratten på 911:an. Därefter kom en certifierad inspektör från tyska DEKRA och tankade bilen full och sedan förseglade både tanklock och motorhuv, så att ingen bensin kunde fyllas på igen förrän efter testet samt att ingen kunde manipulera motorn under testets gång.

Sedan körde Klaus Niedzwiedz exakt 64,8 mil med bilen – 19 mil längs landsvägar, 3 mil i stadstrafik och resterande på Autobahn. Han körde i så ”normal” trafik som möjligt, med halvljuset påslaget och delvis i regn. Han försökte, så fort det gavs möjlighet, att hålla motorns varvtal mellan 1 800 och 2 000 r/min när hastigheten låg på mellan 90 och 130 km/h. Medelhastigheten för hela körsträckan hamnade på 84 km/h.

När testkörningen var avklarad var det dags för inspektören från DEKRA att ta bort bilens förseglingar, tanka upp bilen igen och få fram resultatet 0,67 liter per mil – en häpnadsväckande låg förbrukningssiffra.

– Resultat visar att med mycket känsla och disciplin kan du även köra en sportbil med 3,6 liter stor motor och 345 hästkrafter ekonomiskt, säger testföraren Klaus Niedzwiedz.

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!