080317-fartkameror-2008

100 nya fartkameror ska rädda fler liv

Under 2008 ska Vägverket sätta upp 100 nya fartkameror på 24 olika vägsträckor. Tillsammans med nya mobila enheter ska de rädda ytterligare 20 liv per år.

Fram till i dag har 874 fartkameror, trafiksäkerhetskameror på officiellt VV-språk, varit i bruk. Snitthastigheten på vägsträckorna med kamerorna har sjunkit med mellan fem och åtta procent samtidigt som antalet hastighetsöverträdelser har minskat med 20-30 procent. Dessutom har många svåra olyckor uteblivit, allt enligt Vägverkets statistik och studier. En annan betydande god sak kamerorna har fört med sig är minskat koldioxidutsläpp med 23 000 ton.

Nu ska ytterligare 100 kameror sättas upp längs med cirka 25 mil på 24 olika vägsträckor. De flesta av dessa kommer att sättas upp under andra halvan av 2008. Sista kameran beräknas vara på plats under slutet november månad.

– Erfarenheten av de trafiksäkerhetskameror som satts upp är goda. Tillsammans med de nya kamerorna innebär det att drygt 20 färre människor dödas i trafiken varje år. Kamerorna kommer att placeras på de mest olycksdrabbade vägarna för att få ner hastigheten och därmed rädda liv. Genom att hålla hastighetsgränserna minskas också koldioxidutsläppen, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Förutom de nya fasta fartkamerorna ska även 15 nya mobila enheter sättas in i jakten på fartsyndare. Fyra av dessa tas i bruk redan inför påskhelgen – två i Västra Götalands län, en i Kronobergs län och en i Värmlands län.

– Utbyggnaden av de fasta trafiksäkerhetskamerorna är ett bra komplement till polisens manuella övervakning. Kamerorna räddar liv och aktiveras där de bäst behövs efter analys av trafikläget. De mobila trafiksäkerhetskamerorna kommer att användas på platser där det är särskilt påkallat av trafiksäkerhetsskäl, till exempel vid vägarbeten, skolor och daghem, säger Bengt Svenson tf rikspolischef.

Alltså gäller det att vara än mer vaksam för hastighetsöverträdelse från och med i år. Cirka 980 kameror längs ungefär 265 mil placerade enligt kartan som finns länkad nedan.

Tips! Missa inte att läsa allt om fartkamerorna och dess öden via länkarna nedan. Läsvärt!

Fördelning av fasta och mobila trafiksäkerhetskameror kommer under 2008 att ske enligt följande tabell:

LänAntal fastaAntal mobila
Blekinge4
Dalarna12 1
Gävleborg 2
Halland4
Kronoberg81
Norrbotten41
Skåne11
Stockholm141
Södermanland51
Uppsala71
Värmland21
Västerbotten21
Västernorrland21
Västmanland21
Västra Götaland192
Örebro1
Östergötland4
Summa10015

Följ med i diskussionen runt fartkameror på vårt forum

Gamla och nya fartkameror i Sverige (PDF, nytt fönster)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!