090429-fartkameror-2009

100 nya fartkameror under 2009

I dag skickade Vägverket ut ett pressmeddelande om att det ska räddas fler liv i den svenska trafiken. Detta genom att under 2009 placera ut 100 nya fartkameror på 26 vägsträckor runt om i landet.

I dag finns det 977 fartkameror, eller trafiksäkerhetskameror som är den korrekta benämningen, runt om i Sverige. Dessa har, tillsammans med 26 mobila kameror, lyckats sänka medelhastigheten på berörda vägavsnitt med cirka fem procent samtidigt som antalet svåra olyckor har minskat. Dessutom uppger Vägverket att koldioxidutsläppen har minskat med 25 000 ton till följd av den lägre hastigheten.

Under år 2009 ska de 977 befintliga fartkamerorna kompletteras med 100 nya, fördelade över 26 olika vägavsnitt från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Sammanlagt blir det alltså 1 077 fasta fartkameror över vårt avlånga land, totalt täcks 288 mil väg.

– Erfarenheten och studier visar att effekten av de trafiksäkerhetskameror som satts upp är goda. Tillsammans med de nya kameror som sätts upp 2009 innebär det enligt våra beräkningar att drygt 22 färre människor dödas i trafiken varje år. Kamerorna kommer att placeras på de mest olycksdrabbade vägarna för att få ner hastigheten och därmed rädda liv. Genom att hålla hastighetsgränserna minskas också koldioxidutsläppen, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

– Utbyggnaden av de fasta trafiksäkerhetskamerorna är ett bra komplement till polisens manuella övervakning och polisens mobila enheter som finns runt om i landet. Kamerorna räddar liv och aktiveras där de bäst behövs efter analys av trafikläget. De mobila trafiksäkerhetskamerorna kommer att användas på platser där det är särskilt påkallat av trafiksäkerhetsskäl, till exempel vid vägarbeten, skolor och daghem, säger rikspolischef Bengt Svenson.

Följande län får ta del av de 100 nya fartkamerorna. Siffran visar antalet för respektive län. Se även kartorna nedan i bildspelet, alternativt ladda ner dem i pdf-format via länkarna lite längre ned.

Gävleborg      4

Halland      6

Jönköping      11

Norrbotten      4

Skåne      12

Stockholm      15

Södermanland      5

Uppsala      4

Västernorrland      4

Västmanland      6

Västra      Götaland 15

Örebro      8

Östergötland 6

Kartor över nya fartkameror 2009 (pdf-format)

Hela Sverige

Gävleborgs län

Hallands län

Jönköpings län

Norrbottens län

Skåne län

Stockholms län

Södermanlands län

Uppsala län

Västernorrlands län

Västmanlands län

Västra Götalands län

Örebro län

Östergötlands län

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!