12 intressanta bilar som reas ut i vår

Bilindustrin lider av coronakrisen. Många fabriker står stilla fortfarande och det är tomt i bilhallarna. För att få någon slags fart på affärerna försöker återförsäljare och importörer rea ut modeller som stått och samlat damm för länge. Bilar med höga utsläppsvärden, och därmed hög fordonsskatt, måste bort för att ge plats åt nua laddhybrider och elbilar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Men det finns också laddhybrider och hybrider med riktigt bra vårpriser – både för dig som vill köpa bil och för dig som hellre privatleasar.

Här är 12 bra reabilar i vår:

DS 7 Crossback

Foto: Robin Törnros

Pris: från 274 900 kronor

Kommentar: PSA-gruppen gör allt de kan för att bygga DS till ett premiummärke. Hemma i Frankrike har det gått hyggligt bra men det har varit trögare på marknader som Sverige. Den mellanstora suven DS 7 Crossback fick den otacksamma uppgiften att konkurrera med nya Volvo XC60. Nu sänker Hedin Bil priset till mer rimliga 274 900 kronor, nedsatt från 359 900 kronor. För det får du en väldigt komfortabel suv med bra ljudisolering och bra köregenskaper. Inredningen och materialvalen är verkligen premium och gillar du prismor så kommer du att älska DS 7.

Land Rover Discovery Sport P200 Aut AWD

Foto: Patrik Lindgren

Pris: från 419 250 kronor

Kommentar: Biltillverkarna jagar koldioxid och petar in hybriddrivlinor för att få bort minska gram. Alla som köper bilar med höga utsläppsvärden straffbeskattas hårt. Det här är en bil som kostar skjortan i skatt under de tre första åren. Men står du ut med det och vill ha en riktigt bekväm och snygg suv med mycket effekt så är Discovery Sport ett bra alternativ. Prissänkt nu under våren från 490 500 kronor. Därmed har du fått en stor del av skatten betald redan vid inköpet. Fyrhjulsdrift och automat får du på köpet.

Kia Niro Plug-In Hybrid

Foto: Glenn Lindberg

Pris: privatleasing från 3 395 kr/mån

Kommentar: Vi har redan nämnt Kias succé med sina laddhybrider. Med hög efterfrågan finns det förstås inte någon anledning att sänka priserna. Ändå är det här en modell där det förekommer flera olika kampanjer. Hedin Bil i Alingsås har sänkt pris och månadskostnad långt under det samma firma erbjuder i Stockholm. Hos Kia-importören är privatleasingen nedsatt från 5 144 kronor – ett väldigt högt listpris – till 3 395 kronor per månad. Här är det läge att jämföra innehållet i avtalet hos olika firmor och fortsätta att jämföra över hela landet.

Citroën C4 Cactus PureTech 110

Pris: privatleasing från 2 295 kr/mån

Kommentar: Citroën är ett bilmärke som haft det tufft i Sverige i många år. Hemma i Frankrike har den tidigare vd:n Linda Jackson byggt om modellprogrammet från grunden med en ny enklare design och stor satsning på billig teknik för bra komfort. Citroën ska vara PSA-gruppens billiga märken men bilarna ska ha tydliga egenskaper som särskiljer dem från andra vilket för Citroëns del är komfort och design. Svenska bilköpare har inte märkt av det här så mycket då Citroën saknat riktig närvaro ute i handeln. Vill du prova Citroëns kvalitet, komfort och lite speciella design så är privatleasing ett bra alternativ. Nu har privatleasingsajten carplus.se sänkt priset för nya mellanklassbilen C4 Cactus med bensinmotor på 110 hästkrafter från 3 395 kronor till 2 295 kronor. Då ingår försäkring, service och 1 500 mil per år. En riktigt bra deal.

Kia Ceed SW 1,4 T-GDI DCT Advance

Foto: Mikael Stjerna

Pris: från 214 900 kronor

Kommentar: Kia har dt senaste året avancerat till positionen som Sveriges tredje största bilmärke efter Volvo och Volkswagen. Det har de gjort bland annat genom att ha rejält med laddhybrider på lager. Men mellanklassbilen Ceed har också lockat många köpare till Kia. Trots det sänker Hedin Bil priset på ett häng lagerbilar nu under våren. Ordinarie pris 246 400 kronor blir 214 900 för en bil med 1,4-litersmotor och automatlåda. Det är ett bra pris då det inte går att hitta speciellt många bilar av den här kalibern och i den här storleken under runt 200 000 kronor. Styrningen fick beröm när Ceed testades som ny och köregenskaperna är riktigt bra.

Volkswagen Polo TSI 95

Foto: Patrik Lindgren

Pris: 149 900 kronor eller privatleasing från 1 995 kr/mån

Kommentar: När sjätte generationen av Volkswagen Polo presenterades sommaren 2017 undrade vi väl alla lite till mans: behövs verkligen Volkswagen Golf? Polo är växt med åren och kört ifatt sin storebror sett till innerutrymmen. Inte sällan börjar också Volkswagen sin modelluppdatering från småbilarna varför Polo ofta får lite teknik före alla andra, ja bortsett från det allra dyraste som placeras i de dyrare bilarna förstås. Nu är inte Polo en suv eller ens en crossover så efterfrågan har minskat med åren. Kanske är det därför som Volkswagen Stockholm nu rear ut några av sina exemplar. Priset har sänkts från 171 800 till 149 900 kronor och vill du privatleasa så är frånpriset 1 995 kronor per månad. Klarar du dig med ett litet bagageutrymme och inte faller för suvtrycket så är Polo ett väldigt bra vardagsval.

Nissan X-Trail

Pris: från 289 900 kronor

Kommentar: Stora bilar betyder ofta stora motorer och höga utsläpp, vilket i sin tur betyder hög fordonsskatt de första tre åren. Nu sker också ett stort skifte i bilvärlden där bilar utan någon form av elektrifiering behöver reas ut för att konkurrera med laddhybriderna och hybriderna. Holmgrens Bil rear i vår ut ett antal Nissan Qashqai. Det finns lite olika drivlinor och utrustningsnivåer och frånpriset är 289 900 kronor, att jämföra med listpriset på 364 300 kronor för motsvarande bil. Visst, stora X-Trail kan kännas lite traktorlik men du får bra utrymmen och bra komfort.

Seat Leon Sportstourer

Pris: från 187 900 kronor eller privatleasing från 2 295 kr/mån

Kommentar: Seat ska precis som syskonet Volkswagen byta ut sin mellanklassmodell under året. det betyder rea på utgående Leon. På Seats hemsida säljs Leon både som femdörrars och som kombi men jag har fastnat för kombierbjudandet. Köp bilen för 187 900 kronor eller privatleasa för 2 375 kr/mån. Extrautrustning kostar 4 900 eller 200 kronor per månad. Leon har ofta imponerat i jämförelsetester med sina lite dyrare syskon och behöver du inte den senaste digitala instrumenteringen så är leasingen av en utgående modell ett bra alternativ.

Skoda Kamiq

Foto: Glenn Lindberg

Pris: från 217 500 kronor eller privtleasing från 2 495 kr/mån

Kommentar: Skoda presenterade två nya modeller förra året – Kamiq och Scala. Bilarna är snarlika där Kamiq är lite mera suv och Scala lite mer traditionell halvkombi. Ingen av modellerna erbjuder någon form av elektrifiering och kanske är det därför som Skoda kryddar sina erbjudanden. Kamiq kostar i vår från 217 500 kronor – eller privatleasing från 2 495 kr/mån – och just nu ingår ett värdefullt dragpaket, något som i normala fall kostar närmare 10 000 kronor. Alla ni som kört Skoda de senaste åren kan se fram emot en delvis ny upplevelse när ni testar nya Scala och Kamiq. Styrningen har framför allt blivit lättare och det är något tystare i kupén. Två klara förbättringar jämfört med gamla Skoda-bilar.

Toyota Corolla Trek

Foto: Peter Klemensberger

Pris: från 277 900 kronor

Kommentar: Toyota har hängt på trenden där kombibilar förses med lite fräckare designprylar och lite högre markfrigång för att markera en lite äventyrlig sida. Det kanske är att gå lite långt och påstå att Subaru Outback och Volvo V60 Cross Country fått en konkurrent men visst tillför Trek-lite till Toyotas modellprogram. Toyota har ett introduktionserbjudande där priset sänkts med cirka 20 000 kronor. Det gäller då för 1,8-litersmotorn med hybriddrivlinan. Toyotas senaste hybrider går mjukt och fint och elektrifieringen sänker verkligen förbrukningen. En alldeles färsk provkörning av Corolla Trek finns just nu på Teknikens Världs hemsida.

Alfa Romeo Stelvio

Pris: från 469 900 kronor

Kommentar: En fyrhjulsdriven suv med automatlåda, tvålitersmotor och 280 hästkrafter. För fem år sedan hade det varit superhett. Men med höga straffskatter på den här typen av bilar har intresset svalnat. Torvalla Bil rear just nu ut ett antal Alfa Romeo Stelvio. En Stelvio B-Tech med tidigare nämnda drivlina har prissänkts med hela 113 000 kronor. Då får du en vacker suv med riktigt sportiga köregenskaper. Styrningen är riktigt snabb och följsam. Nöjer du dig med 200 hästkrafter från tvålitersmotorn så finns både Stelvio och Giulia just nu på rea.

Subaru Outback

Foto: Patrik Lindgren

Pris: från 354 900 kronor

Kommentar: Precis som Alfa Romeo så ligger Subaru lågt med elektrifering av sina motorer. Jo, både XV och Forester finns med hybriddrivlina men den populära kombin Outback får än så länge klara sig utan elektrisk hjälp för att sänka förbrukningen. Torvalla Bil har sänkt priset på Outback 2,5i Summit med 40 000 kronor till lite drygt 354 000 kronor. Då får du en rymlig och bekväm storkombi med okej köregenskaper och världsledande säkerhet med flera bra assistanssystem. Erbjudandet gäller april månad.

Observera att bilarna på bilderna inte nödvändigtvis är den modellversion som tillhörande text avser.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!