100226-bränsleförbrukning

12 Volts-grunka sägs sänka bränsleförbrukningen

Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Hur som helst så känns det lite väl överdrivet att en liten grunka som man sätter i cigarettuttaget ska sänka din bränsleförbrukning med hela 18 procent.

Det är en dryg månad till 1 april, så något aprilskämt kan vi inte sortera in följande under.

New York-företaget Hammacher Schlemmer, som grundades redan 1848, säljer en 12 Volts-pryl som sägs sänka bilens förbrukning med upp till 18 procent.

Den fungerar helt enkelt som så att man pluggar in prylen (se bild ovan) i bilens cigarettuttag. Därefter ska den, enligt Hammacher Schlemmer, stabilisera all elektrisk ström som passerar bilens ECU, styrenheten. Den mildrar därmed elektriska störningar från exempelvis stereon, belysningen och luftkonditioneringen så att ECU:n kan arbeta med bränsleinsprutningen och tändningssystemet utan någon negativ inverkan. På så sätt optimeras bränsleinsprutningen och bränsleeffektiviteten, som de så fint beskriver det.

Enligt Hammacher och Schlemmer kan prylen sänka bränsleförbrukning med upp till 18 procent. De skriver till och med att ett oberoende testföretag har bevisat prylens förträfflighet genom att sänka förbrukningen på en bil från 0,99 till 0,84 liter per mil. Vilket det oberoende testföretaget är skriver man dock inte ut.

Denna 12 Volts förbrukningsoptimerare fungerar endast till bilar som är minst två år gamla och har elsystem på 12 Volt. Passar de flesta bilar med andra ord. Dock påpekas det att den inte fungerar på hybridbilar.

Skämt eller inte… vad tror du? Skulle den mot all förmodan fungera kan man lugnt påstå att billigare kommer man inte undan för att sänka de månatliga bensinfakturorna. 79,95 dollar kostar grunkan hos Hammacher Schlemmer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr