14 månader mellan besiktningarna

Transportstyrelsen föreslog förra året att bilar bara ska behöva besiktigas vartannat år. Nu säger regeringen nej till förslaget, med hänvisning till trafiksäkerhet och miljö. Men tiden mellan besiktningarna förlängs med två månader.

Transportstyrelsens argument var bland annat att regelverket som styr bilbesiktningarna är 50 år gammalt – dagens bilar har blivit mycket bättre och säkrare. I våra grannländer Norge och Danmark går det två år mellan kontrollerna och ett EU-direktiv föreslår samma sak.

Regeringen säger dock nej med hänvisning till trafiksäkerheten och att de årliga besiktningarna ökar tryggheten för alla som köper en begagnad bil. Enda eftergiften åt Transportstyrelsens förslag är att tidsfristen mellan besiktningarna förlängs med två månader. Alltså någon form av kompromiss. Det innebär att bilar som är äldre än fem år ska besiktigas senast 14 månader efter föregående besiktning, enligt regeringens nya beslut.

Miljöaspekten, med årliga mätningar av bilarnas avgasutsläpp, ska också ha varit viktig för regeringen i beslutsfattandet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!