100525-bmw 320d ede 163

163 mil på en tank med BMW 320d EfficientDynamics Edition

Nya BMW 320d EfficientDynamics Edition är snål, det fick vi bevisat för oss under provkörningen. Men att man kan komma 163 mil på en tank utan överdriven eco-driving visste vi inte.

163 hästkrafter starka BMW 320d EfficientDynamics Edition (som vi för enkelhetens skull förkortar till EDE) är snål på pappret – 0,41 liter per mil vid blandad körning. Men den är snål även i verkligheten vilket Teknikens Världs David Lilja fick erfara under provkörningen i mars. Och nu får världen ytterligare ett bevis på att den verkligen är snål sedan den brittiske tv- och motorjournalisten Tom Ford (känd från Fifth Gear) lyckats köra bilen hela 163 mil på en tank.

Han fyllde upp tanken med diesel och påbörjade sin resa på den brittiska sidan om tunneln under Engelska Kanalen och satte sikte mot BMW:s hemmakvarter i München. Efter ankomst till München vände han helt om och påbörjade återresan hem mot Storbritannien. Riktigt så långt kom han dock inte. Han kom ”bara” till franska Lille, cirka elva mil från där tunneln under kanalen tar vid på den franska sidan. Totalt lyckades Tom Ford köra BMW 320d EDE 163 mil på en tank vilket han själv kallar något av ett rekord.

Tom Ford säger att han inte medvetet praktiserade effektiv snålkörning, med allt vad det innebär, under körningen. Däremot körde han med bilstereon och luftkonditioneringen avstängd samt något varsamt med gasfoten. På motorvägar (inklusive tyska autobahn) höll han i genomsnitt 105 km/h.

Som lägst var han nere i en förbrukning på 0,37 liter per mil och som högst 0,44 liter per mil. Sett över hela resan hamnade förbrukningen på 0,41 liter per mil, exakt samma siffra som står i instruktionsboken under förbrukningskolumnen för blandad körning. Snitthastigheten under de 163 milen hamnade på 95,4 km/h.

– Tänk dig, 163 mil på en tank diesel betyder att den genomsnittlige bilisten bara behöver tanka tolv gånger på ett år. Och vid normal körning skulle bilen ändå klara av 120-130 mil på en tank. BMW:s EfficientDynamics gör precis vad den säger att den ska göra, vilket jag inte trodde på innan min resa, säger Tom Ford till Sunday Times.

BMW 320d EDE har en fyrcylindrig tvålitersmaskin under huven som ger 163 hästkrafter och 380 newtonmeter. Vid blandad körning vill den ha 0,41 liter diesel per mil och släpper ut 109 gram koldioxid per kilometer. Trots de låga siffrorna är bilen kul att köra och 0-100 km/h går på åtta sekunder blankt medan toppfarten ligger på 228 km/h. 320d EDE är ett bevis på att snåla bilar inte behöver vara tråkiga och sävliga att köra. Det lär komma fler i framtiden och då inte bara från BMW. Audi, Mercedes, Volkswagen och Volvo filar antagligen redan på sina motsvarigheter.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!