070323_euroncap

2 x suvtest hos Euro NCAP

Krocktestorganisationen Euro NCAP har testat två bilar i lilla suvklassen. Land Rover Freelander 2 fick fem stjärnor, Suzuki Grand Vitara bara fyra.

De två bilarna som Euro NCAP har krocktestat den här månaden tillhör lilla suvklassen. Ingen bil i denna kategori har hittills uppnått det maximala antalet stjärnor, fem stycken.

Land Rover Freelander 2 blir första bil i klassen med fem stjärnor. Totalbetyget i frontkollisionstestet blev 35 poäng, allt från 33 poäng och uppåt ger fem stjärnor.

En del av det goda betyget kan förklaras av att Freelander 2 har knäkrockkudde för föraren. Att bilen utvecklat vid Volvos säkerhetscenter i Göteborg är extra roligt för svenskt vidkommande. Kommande Volvo XC60 bygger till stora delar på Freelander 2.

Tyvärr föll Freelander igenom fullständigt i testet för skydd av fotgängare. Sju poäng eller en stjärna är inget mindre än en katastrof.

Suzuki Grand Vitara skrapade ihop halvdana 30 poäng och fyra stjärnor i frontalkrocktestet. Det är framförallt föraren och passagerarens lår som riskerar skador, om än bara i nivån marginella.

Suzuki har jobbat en del med fotgängarskyddet, tre stjärnor och 19 poäng är acceptabelt.

Suzuki Grand Vitara

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!