080104-rattfulla-rattfylla

20 000 rattfulla på vägarna varje dag

Varje dag kör 20 000 berusade förare på vägarna i Sverige. Det är 50 procent mer än för tio år sedan. Alkohol är den främsta orsaken till att allt fler dör i trafiken och det kan inga fartkameror sätta stopp för.

Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) har genom en ny undersökning beräknat att antalet rattonyktra förare på landets vägar har ökat från 0,19 till 0,24 procent. Statistiken bygger på 23 000 utandningsprov som genomförts i de tre länen Sörmland, Örebro och Östergötland. Efter en omräkning som Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har gjort motsvarar det 20 000 berusade förare om dagen. Över 90 procent av dessa är män. Statistiskt omräknat sätter sig en berusad person bakom ratten var fjärde sekund.

Tom Bjerver på MHF vill att alla förare ska få den nödvändiga kunskap som behövs vid framförandet av fordon och då bland annat som körkortsutbildning redan på gymnasienivå.

20 000 personer kör alltså med otillåtna mängder alkohol i kroppen på svenska vägar varje dygn. Dessa är den enskilt största orsaken till att allt fler dör i trafiken, något som till exempel fler poliser på vägarna kan sätta stopp för. Där har landets cirka 900 fartkameror ingen som helst verkan.

Nya uppgifter

Enligt Susanne Gustavsson på VTI, som var med och genomförde undersökningen, stämmer inte siffran som MHF har räknat fram med 20 000 rattfulla förare per dag. Den korrekta siffran ligger någonstans mellan 12 000 till 13 000 per dag berättar Susanne Gustavsson i dag genom Teknikens Världs Ruben Börjesson. 13 000 rattfulla är på tok för hög siffra det också, men klart bättre än den bild som MHF låter måla upp.

Se TV-inslag om rattonykterheten (SVT Rapport 070103)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!