101119-saab 200 lämnar Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

200 personer måste lämna Saab

För några månader sedan återanställde Saab Automobile 200 personer vid produktionslinan. Anställningarna var tillfälliga men många hoppades på en förlängning. Så blir det inte då Saabs försäljning har svikit. Victor Muller är dock inte orolig för utvecklingen.

I slutet av sommaren återanställdes omkring 200 personer av de 700 som fick lämna Saab Automobile i samband med rekonstruktionen tidigare i år. De återanställda jublade och hoppades innerligt på att få sina anställningskontrakt förlängda efter att de löper ut ett par dagar innan jul, men så blir det inte. Anledningen är helt enkelt den svaga försäljningen som Saab uppnått hittills i år och som medfört att företagets försäljningsprognos kapats rejält till under 35 000 bilar för helåret 2010.

– Det är alltid vikande bilförsäljning runt jul och nyår, liksom runt semestern. Så är det för alla. Då tänker folk på annat än att köpa bilar. Dessutom börjar vi lösa de inkörningsproblem som funnits i produktionen av Saab 9-5, och då behövs inte längre lika mycket folk, berättar Håkan Skött, IF Metall-klubbens ordförande, för TT.

Styrelseordföranden i Saab Automobile, Victor Muller, påpekar att det inte finns anledning till oro för att de måste göra sig av med 200 anställda.

– De är tillfälligt anställda. Man tar ombord dem när de behövs och när de inte behövs är de inte ombord. Det är själva syftet med tillfälliga anställningar, säger han till TT samtidigt som han poängterar att planerna för framtiden ligger fast och att det nästa år ska byggas 80 000 bilar.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!