090424-volvo-ford-förlust

2,1 miljarder i förlust för Volvo PV

Ford Motor Company redovisar nu siffrorna för sitt första kvartal 2009. Hela koncernen gick med saftiga 11,5 miljarder kronor i förlust. Av dessa står Volvo Personvagnar för 2,1 miljarder kronor. Trots resultatet blickar Ford framåt.

  I dag redovisar Ford Motor Company hur kvartal nummer ett år 2009 utvecklade sig. Inte helt oväntat blev det förlust, totalt 11,5 miljarder kronor för hela koncernen, före skatt. Det kan jämföras med förra årets första kvartal då de gjorde en vinst på 576 miljoner kronor. Omsättningen för kvartalet föll till 204 miljarder kronor.

För Volvo Personvagnar, som ingår i Ford Motor Companys Premium Automotive Group, blev det en förlust på 2,1 miljarder kronor före skatt under första kvartalet i år. Under förra årets första kvartal låg förlusten på 1,2 miljarder kronor. Jämför man i stället med förlusten under fjärde kvartalet förra året så är förlusten ungefär fyra miljarder kronor lägre. Detta tack vare kostnadsbesparingar och gynnsamma valutakurser.

Omsättningen, om man jämför första kvartalet i år med förra årets motsvarande kvartal, föll från 34,6 miljarder kronor till 21,4 miljarder kronor.

Ford redovisar att första kvartalet innebär att de har 175 miljarder kronor i kassamedel vilket innebär att företaget i nuläget inte ska behöva några akuta lån från den amerikanska staten.

Fords vd Alan Mulally beräknar att Ford Motor Company blir lönsamt inom en tvåårsperiod. Enligt honom befinner sig bilindustrin på en absolut bottennivå just nu och tror att det inom kort kommer att gå uppåt i stället. För andra halvåret 2009 spår han en marginellt förbättrad bilmarknad och att produktionen inom USA kommer att öka med 25 procent under den tidsperioden jämfört med andra kvartalet i år.     

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!