Volvo V60 Plug-in Hybrid

215 nya miljoner till supermiljöbilarna

Supermiljöbilspremiens vara eller icke vara var höstens stora frågetecken. Tidigare besked om att den ska leva kvar över 2015 följs nu av ett regeringsbeslut som pumpar in 215 miljoner kronor för att täcka utgifterna.

I och med regeringsskiftet i september var det länge ovisst om supermiljöbilspremien skulle finnas kvar eller inte. Supermiljöbilspremien togs fram under Alliansens regeringstid och innebär att köp av bil som släpper ut under 50 gram koldioxid per kilometer ger en bonus på 40 000 kronor.

För ett par månader sedan kom beskedet att premien i sin nuvarande form förlängs över 2015 och nu har pengar avsatts för att möjliggöra förlängningen.

215 miljoner kronor ska inte bara täcka supermiljöbilspremierna under nästa år utan ska också retroaktivt för de premier som inte betalats ut under 2014.

– Vi kommer omgående att starta upp processen med att handlägga ärendena. Vi har ett par månaders eftersläpning att arbeta in men förhoppningsvis kommer vi att vara i fas under våren, säger Eva Lexon, enhetschef på skatte- och avgiftsavdelningen på Transportstyrelsen.

Vad som händer efter 2015 är ännu oklart. Ett hett tips är ett så kallad bonus/malus-system där bilar som släpper ut låga mängder koldioxid får skattelättnader medan andra bilar bestraffas med högre skatter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!