090430-ford-fusion-rekord

232 mil på en tank = världsrekord

Att köra 232 mil på en tank bensin och uppnå en snittförbrukning på 0,28 l/mil i en mellanstor sedan är tydligen fullt möjligt. En grupp bestående av bland annat av en NASCAR-förare lyckades häromdagen med just den bedriften i en Ford Fusion Hybrid.

 Ford kan numera stoltsera med att vara innehavare av ett världsrekord i Guiness World Records. I början av veckan stannade nämligen en fabriksny Ford Fusion Hybrid efter att ha kört 232 mil på en enda tank bensin.

Bilen kördes av ett speciellt utvalt team bestående av NASCAR-föraren Carl Edwards, eco-motoristen Wayne Gerdes samt ett antal Ford-ingenjörer. Bilen rullade konstant i 69 timmar och när bensintanken slutligen var tom visade det sig att de hade uppnått en snittförbrukning på 0,28 liter per mil. Den totala sträckan som hade avverkats var dubbelt så lång jämfört med Fords egna beräkningar. De 232 avverkade milen är dessutom den längsta sträckan som någonsin har körts på en enda tank bensin i en mellanstor sedan.

Även om Forden må vara snål i sig själv bör det sägas att teamet ansträngde sig till det yttersta för att spara på dropparna. Bensinförbrukningen fick hjälp på traven av att förarna var försiktiga på gasen, gled fram till rödljus, undvek onödiga stopp och väjde för gropar i vägen som kan sänka farten. Färden började i Mount Vernon, Virginia och slutade vid George Washington Parkway i Washington D.C. Enligt Ford bestod sträckan av allt från tät stadstrafik till motorväg. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!