081211-regeringen-stöd

28 miljarder till svensk bilindustri

Regeringen presenterade vid lunchtid i dag ett paket med stödåtgärder för den svenska bilindustrin. Totalt handlar det om lån och kreditgarantier på 28 miljarder kronor.

Enligt ett alldeles färskt pressmeddelande lägger regeringen fram ett förslag på stödpaket på 28 miljarder kronor till bilindustrin. Paketet består av 20 miljarder i kreditgarantier till företag i det så kallade fordonsklustret för upptagande av lån i Europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi. Därutöver föreslås undsättningslån på fem miljarder kronor till de fordonsföretag som befinner sig i ekonomisk kris. Syftet med det lånet är att göra det möjligt att hålla ett ekonomiskt försvagat företag flytande den tid som krävs för att ta fram en omstrukturerings- eller likvidationsplan.

Regeringen är tydlig med att avsikten inte är att överta någon av biltillverkarna. Man lämnar dessutom en dörr öppen beroende på hur den amerikanska bilindustrin utvecklar sig. Framtiden för GM och Ford är något som regeringen kommer att hålla full koll på. Syftet med stödpaketet är att säkra den svenska fordonsindustrin för framtiden och att sätta fart på utvecklingen av grön teknik. Enligt pressmeddelandet består insatserna av tre delar:

Regeringen har för avsikt att i aktiebolagsform bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet och annan verksamhet inom fordonsklustret och att tillföra denna verksamhet ett kapital om 3 miljarder kronor.

Regeringen ber om riksdagens bemyndigande att ställa ut statliga kreditgarantier till företag i fordonsklustret för upptagande av lån i Europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi. Kreditgarantierna ska som mest kunna uppgå till 20 miljarder kronor och ställas mot fullgoda säkerheter och med marknadsavspeglande avgifter under normalt marknadsläge.

Regeringen ber om riksdagens bemyndigande att ge undsättningslån till företag inom fordonsklustret som befinner sig i ekonomisk kris på upp till 5 miljarder kronor. Lånen ska vara i enlighet med EG-kommissionens riktlinjer om statligt stöd och ges mot fullgoda säkerheter.

Samtliga delar föreslås träda i kraft samma dag som riksdagen godkänner förslaget och ovan nämnda insatser. Lånen ska ligga i linje med EG-kommissionens riktlinjer om statligt stöd och ges mot fullgoda säkerheter.

Tre miljarder ska gå till forskning och utveckling i fordonsklustret. Regeringen bedömer att det, med anledning av den uppkomna situationen, är nödvändigt för staten att i bolagsform bedriva forskning och utveckling och annan verksamhet inom fordonsklustret. Den verksamhet som ska bedrivas ska främst syfta till att stärka industrins internationella konkurrenskraft. Anledningen till att verksamheten ska bedrivas i bolagsform är att det anses underlätta samarbete med näringslivet. Man hoppas kunna bilda dotterbolag med näringslivet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!