30 stjärnor i Euro NCAP:s senaste krocktest

Europeiska organisationen Euro NCAP har kontrollerat säkerheten hos sex nya bilmodeller. Samtliga – DS 3 Crossback, Kia Ceed, Mercedes B-klass och GLE, Skoda Scala samt Tesla Model 3 – lämnade omgången med flaggan i topp.

Det blev full pott för samtliga bilar som testades i Euro NCAP:s fjärde omgång för året. DS 3 Crossback, Kia Ceed, Mercedes B-klass och GLE, Skoda Scala samt Tesla Model 3 fick alla fem stjärnor, men de två första modellerna – DS 3 Crossback och Kia Ceed – fick ta till extrautrustning för att nå upp till det högsta betyget.

Med vad Euro NCAP kallar för ”säkerhetspaket” i bilarna klarade både fransmannen (Active Safety Brake) och koreanen (Advanced Driver Assistance) att kliva upp från fyra till fem stjärnor. Sett ur ett svenskt perspektiv är denna duo redan från början femstjärniga då båda har säkerhetsdetaljerna som Euro NCAP kräver i standardutrustningen. På andra marknader runt om i Europa är det inte så.

Bäst i gänget, sett till enbart krocksäkerheten för vuxna förare och passagerare, blev Skoda Scala som nådde upp till 97 poäng av maximalt 100. Modellen gjorde även bra ifrån sig i skyddet av barn med 87 poäng. Bäst sett till barnskyddet var dock de båda Mercedes-modellerna med 90 poäng.

Bäst på att skydda oskyddade trafikanter, exempelvis fotgängare, var Skoda Scala med 81 poäng.

I särklass bäst när det gäller förarstödsystem, exempelvis autobroms, körfältsassistans, antisladd och bältespåminnare, var inte helt otippat Tesla Model 3. Med 94 poäng av 100 möjliga klådde den övriga fem bilar med god marginal.

Nedan filmer från samtliga bilars krocktester samt alla poäng som delades ut under omgången. Under varje modell hittar du även en länk till varje bilmodells sida på Euro NCAP där du kan fördjupa dig i resultaten.

DS 3 Crossback

Skydd av vuxna: 96

Skydd av barn: 86

Oskyddade trafikanter: 64

Förarstödsystem: 76

Läs mer på Euro NCAP

Kia Ceed

Skydd av vuxna: 88

Skydd av barn: 85

Oskyddade trafikanter: 68

Förarstödsystem: 73

Läs mer på Euro NCAP

Mercedes B-klass

Skydd av vuxna: 96

Skydd av barn: 90

Oskyddade trafikanter: 78

Förarstödsystem: 75

Läs mer på Euro NCAP

Mercedes GLE

Skydd av vuxna: 91

Skydd av barn: 90

Oskyddade trafikanter: 78

Förarstödsystem: 78

Läs mer på Euro NCAP

Skoda Scala

Skydd av vuxna: 97

Skydd av barn: 87

Oskyddade trafikanter: 81

Förarstödsystem: 76

Läs mer på Euro NCAP

Tesla Model 3

Skydd av vuxna: 96

Skydd av barn: 86

Oskyddade trafikanter: 74

Förarstödsystem: 94

Läs mer på Euro NCAP

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!