Volkswagen Golf R

300 hästar starka Golf R kommer nu till Sverige

Fjärde generationen Golf R(32) angör svensk hamn om bara några veckor. Vill du ha det busigaste i Golf-väg, med 300 hästkrafter och 0-100 km/h på 4,9 sekunder, får du hosta upp 375000 kronor.

Golf i värstingutförande pryds av bokstaven R i grillen och på bakluckan. De två första generationerna hade dessutom siffrorna 3 och 2 i kombination med R:et. 32 stod helt enkelt för cylindervolymen hos den 3,2 liter stora VR6-motorn som gällde på den tiden. Numera (sedan generation tre) är det en rak fyra på 2,0 liter med turboladdning. R20 skulle bilen egentligen kunna heta, men rent marknadsföringsmässigt låter det som ett nedköp jämfört med R32. R är det numera, kort och gott.

Turbomaskinen klämmer numera ur sig hela 300 hästkrafter och 380 newtonmeter, vilket kan jämföras med föregångarens 270 hästkrafter och 350 newtonmeter.

 Effekten når effektivt ned till asfalten tack vare fyrhjulsdriften 4Motion och 0-100 km/h avklaras därmed riktigt kvickt. Med sexväxlad manuell låda tar sprinten 5,3 sekunder, med DSG-dubbelkopplingslåda endast 4,9 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

 Trots kralligare motor och bättre prestanda har förbrukningen sänkts en hel del, en DSG-utrustad Golf R ska enligt europeiska körcykeln nöja sig med 0,69 liter per mil (165 gram per kilometer).

I januari är det svensk säljpremiär hos Volkswagen-handlarna. Från 374900 kronor kostar en Golf R, men då ingår det mesta tänkbara. Sänkt sportchassi, ESC Sport-antisladdsystemet som är helt urkopplingsbart, Servotronic Sport-styrningen som är progressiv, 18-tums lättmetallfälgar, bi-xenonstrålkastare, sportstolar i alcantara och tyg, treekrad sportratt, Climatronic klimatanläggning, Composition Media-infotainmentsystemet med tillhörande 5,8-tums pekskärm och mycket annat.

 Bland tillvalen finns DSG-låda och adaptivt DCC-chassi. Förstnämnda kostar 15500 extra.

Nya Volkswagen Golf R erbjuds i både tre- och femdörrarsutförande (ej kombin). Går att kika på (och beställa så klart) i Volkswagens onlinekonfigurator redan nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!