335,713 km/h – nytt hastighetsrekord på is

Ungefär vid den här tiden för ett år sedan sattes ett nytt hastighetsrekord på is. Nu har samma förare i samma bil slagit sitt eget rekord tack vare nya däck.

Däcktillverkaren Nokians testförare Janne Laitinen körde den 9 mars snabbare än någon annan har gjort med en bil på is. Det nya rekordet som lyder 335,713 km/h kördes på en plogad isbana på Bottenviken utanför Uleåborg och precis som förra året körde Laitinen en Audi RS6 av föregående generation.

Vi som någon gång har kört på halt underlag vet att mycket hänger på däcken och det är därför hastighetsrekordet sponsras så hårt av finska däcktillverkaren Nokian, så hårt att både bilen och föraren hamnar i skymundan. Även det gamla hastighetsrekordet kördes i Nokians regi och då rullade Audin på Nokian Hakkapeliitta 7 i dimensionen 255/25 R20. I år användes Hakkapeliitta 8.

Att ha hastighetsrekord på is är förstås en fjäder i hatten för en däcktillverkare och det återstår att se hur länge Nokian tillåts behålla sitt rekord. Juha Kankkunen och Pirelli

 fick bara ha sitt rekord i en knapp månad innan Laitinen och Nokian lade beslag på det i fjol.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!