3,4 miljoner japanska bilar återkallas

De fyra japanska biltillverkarna Honda, Mazda, Nissan och Toyota återkallar omkring 3,4 miljoner bilar världen över på grund av ett fel i krockkudden på passagerarsidan.

Som tidigare nämnt, återkallelserna duggarna allt tätare och det ser inte ut att finnas någon hejd på alla fel som måste åtgärdas av biltillverkarna i efterhand. I förra veckans meddelades det att Hyundai och Kia återkallar över två miljoner bilar och i går kom information om att Chrysler, Dodge och Jeep återkallar drygt en halv miljon bilar av olika modeller på grund av diverse fel. Dessförinnan var det Mazda som gick ut med återkallelse av nya Mazda 6 och Volkswagen återkallar bilar med DSG-lådor – enbart i Kina av någon anledning.

 Nu är det dags för ännu en återkallelse av större slag. De fyra japanska biltillverkarna Honda, Mazda, Nissan och Toyota lider nämligen av krockkuddefel på grund av en och samma leverantör –japanska Takata Corporation.

 Sammanlagt är det 3,4 miljoner bilar världen över som återkallas – och siffran kan komma att justeras uppåt.

 Det är passagerarkrockkudden som är defekt, men på olika sätt beroende på biltillverkare. Vissa krockkuddar utlöses med för högt tryck, vissa när de inte ska utlösas och vissa utlöses för sent, det vill säga efter att en kollision ägt rum.

 För Toyotas räkning rör det sig om drygt 1,7 miljoner bilar världen över, för Honda drygt 1,1 miljoner bilar, för Nissan omkring 480000 bilar och för Mazda drygt 45000 bilar. Alla bilar har tillverkningsår mellan 2000 och 2004.

 I Sverige berörs tusentals bilar av olika märke och modell. Bland annat Toyota Corolla, Honda Civic och Mazda 6.

 Berörda bilägare kommer att kontaktas av respektive biltillverkare/generalagent.

 Fler aktuella återkallelser kan du läsa om här.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!