090407-volvo-elbil-stöd

39 miljoner kronor till Volvo för elbilsforskning

Statens Energimyndighet, STEM, har beviljat ett stöd till Volvo Personvagnar. Stödet omfattar knappt 39 miljoner kronor och ska gå till avancerad tillämpad forskning kring elbilar.

38 927 000 kronor – så stort är det stöd som Energimyndigheten har beviljat Volvo Personvagnar efter att biltillverkaren ansökt om det för att kunna fortskrida den avancerade tillämpade forskningen kring elbilar avseende batterier, elmotorer och säkerhet kopplat till eldrift.

Stödet lämnas inom ramen för statens och den svenska fordonsindustrin satsning Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI), delprogrammet Energi & Miljö. Programmet har som mål att väsentligt bidra till minskade utsläpp av koldioxid och övriga emissioner från vägfordon och arbetsmaskiner. Styrelsen för (FFI) har rekommenderat Energimyndigheten att bevilja stöd till projektet.

– Genom detta anslag hoppas vi få kunskap om hur eldrift kan förenas med vanliga bilars säkerhetsnivå, komfort och prestanda, säger generaldirektör Tomas Kåberger.

Volvos uppgift är nu att undersöka hur bra eldrifttekniken fungerar i olika förhållanden och miljöer. Bland att ska man ta reda på hur batterierna olika packningsalternativ och placering påverkar krocksäkerheten, hur värme och kyla ska levereras till kupéutrymmet utan förbränningsmotorns överskottsenergi, vilka nya ljud som avslöjas och uppkommer när förbränningsmotorns ljudkuliss försvinner, men även hur priset på framtida elbilar kan hållas så låga som möjligt, både sett till inköp och driftskostnad.

Teknik som är under utveckling medger en driftskostnad på 1 kWh per mil i en eldriven Volvo C30, uppger Volvo Personvagnars globala miljötalesman Anders Kärrberg. Körs den på el enbart producerad i de nordiska länderna skulle utsläppsnivåerna hamna mellan 1,5 och 2,0 gram koldioxid per kilometer.

– Vi måste få alla komponenter att fungera så att vi får en bil som kunden vill ha. All forskning syftar till att föra tekniken till marknaden – annars är det något som är fel, säger Anders Kärrberg.

Stödet från Energimyndigheten gör det nu möjligt för Volvo att kunna ta fram prototyper för prov och test på bana och i krocktester.

På bilderna ses Volvos elbilskoncept 3CC från 2004.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!