100722-smitare-parkering

4 av 10 drabbade av smitare

Nästan varannan har råkat ut för något av det tråkigaste som kan hända en bilägare. Enligt en undersökning från Trygg-Hansa har 4 av 10 svenskar råkat ut för smitare. Dessutom blir parkeringsskador allt vanligare.

Som bilägare är det inte roligt att komma ut på parkeringen och upptäcka att någon har kört på ens bil. Om de dessutom inte har lämnat några kontaktuppgifter kan kokpunkten vara nära. Ny statistik från Trygg-Hansa visar att förvånansvärt många råkar ut för detta scenario. Så många som 40 procent av de tillfrågade i en undersökning har någon gång varit med om att  någon kört på deras parkerade bil utan att lämna kontaktuppgifter.

Trygg-Hansa säger sig kunna se en viss ökning av parkeringsskador på senare år. Parkeringsskador orsakade av smitare är ungefär lika många i hela landet med en viss övervikt för södra mellersta Sverige. 23 procent av de tillfrågade säger att de någon gång har sett någon köra på en bil och sedan smita från brottsplatsen.

När man står där på parkeringen med sin trasiga bil och ingen att skylla på så är det lätt att känna sig maktlös. Trygg-Hansa vill dock ge följande råd till den som upptäcker att bilen blivit påkörd:

Ta bilder på skadan och eventuellt glassplitter (exempelvis med mobilkameran)

Be en eventuell medpassagerare eller vittne skriva en redogörelse

Ring och polisanmäl händelsen

Ring ditt försäkringsbolag.

Besiktning på verkstaden kan i vissa fall stödja en eventuell parkeringsskada helt beroende på var och hur skadan är placerad.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!